800 eur mesačne pre každého občana. Len tak. Fínsky boj so sociálnou nerovnosťou

    0
    Fínsky premiér Juha Sipilä (Autor: SITA)

    Národný inštitút sociálneho poistenia Kela dostal príkaz od fínskej vlády, aby vypracoval model, ako systém čo najskôr uviesť do praxe. Informácie priniesol fínsky denník Turun Sanomat a Finland times.

    Šéf projektu v Kela Olli Kangas hovorí, že celý základný príjem nebude zahŕňať ďalšie základné benefity a dosiahne 800 eur mesačne.

    Podľa Kangasa začnú projekt pri 550 eurách, čo je čistá suma podpory trhu práce v krajine. Kangas tiež vysvetlil, že by bolo morálne zlé, ak by tento pilotný model ponúkal občanom nižšiu sumu.

    Generálna riaditeľka Kela Liisa Hyssäläová a Kangas tiež usudzujú, že cez základný model takého  príjmu by mohol  byť zachránený severský pocit spokojnosti spoločnosti, ktorý je založený na vysokej miere zamestnanosti.

    Podľa Hyssäläovej reforma verejných financií ušetrí milióny eur. Vláda plánuje dopracovať projekt do novembra 2016  a začne ho uplatňovať od roku 2017. Fínsky premiér Juha Sipilä vyjadril projektu širokú podporu. Zavedenie príjmu bez podmienok pre všetkých podľa neho zníži sociálne napätie a nebude spôsobovať parazitovanie na sociálnom systéme.

    - Reklama -