Gorila sa opäť hlási o slovo. Podozrivý šéf kontrarozviedky SIS robil pre Pentu

    0
    Jaroslav Haščák vedúci organizačnej zložky spoločnosti Penta Investments Limited (Autor: SITA)

    Predmetná  zmluva sa mala týkať odplatného dodávania analýz v oblasti zdravotníctva. Za nahrávky mal vraj dostať tri až štyri milióny korún. Organizácia zistila, že medzi firmami Barkont a Penta jestvuje prepojenie. „Napriek týmto závažným skutočnostiam, tu nie je po takmer štyroch rokoch vyšetrovania obvinená žiadna osoba, špeciálny prokurátor Kováčik odmieta verejnosť informovať o vyšetrovaní a odmieta tiež zbaviť mlčanlivosti dvoch kľúčových svedkov,“ upozorňuje Via Iuris, ktorá žiada o prešetrenie zákonnosti postupu špeciálneho generálneho prokurátora Dušana Kováčika. Obrátiť sa preto chce na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára.

    Analyzoval zdravotníctvo

    Ako sa uvádza v spise Gorila, Arpáš mal kontaktovať Zoltána Vargu, majiteľa konšpiračného bytu na Vazovovej, a prostredníctvom neho odovzdať finančnej skupine Penta nahrávky na CD nosiči za 3 – 4 milióny korún. Varga, mimochodom, tiež pracoval pre Pentu. „Dva mesiace po odchode zo SIS uzatvoril zmluvu s firmou Barkont o odplatnom dodávaní analýz v oblasti zdravotníctva,“ uvádza Via Iuris. Prepojenie  Barkontu s Pentou sa podarilo zistiť organizácii Via Iuris aj portálu aktuality.sk.

    Hoci od zverejnenia kauzy na internete uplynuli už štyri roky, vo vyšetrovaní sa nedejú nijaké zvláštne zvraty. „Dôvodom môže byť aj skutočnosť, že samotné nahrávky z bytu na Vazovovej ulici zmizli, takže chýba dôkaz potvrdzujúci autenticitu záznamu rozhovorov,“ tvrdí Via Iuris. Podľa spisu je medzi podozrivými Ľubomír Arpáš. A má to byť práve on, kto rozhovory predal Pente a ďalšie milióny mu mal poskytnúť exminister hospodárstva Jirko Malchárek, ktorý sa v spojitosti  s kauzou tiež spomína, rovnako ako Jaroslav Haščák z Penty. „Zo spisu Gorila vyplýva, že Penta nevyplatila Arpáša priamo, ale cez firmu Barkont,“ vysvetľuje organizácia. Dopĺňa, že v čase transakcií bol majiteľom firmy Peter Demovič.

    Sumu si vraj nepamätá

    Ľubomír Arpáš poskytol portálu aktuality.sk rozhovor, v ktorom uviedol, že v roku 2006 ho krátko po jeho odchode zo SIS oslovil Haščák z Penty. Ako uviedol, prekvapilo ho to, že SIS s ním, ani jeho manželkou už neráta. Čo sa týka oslovenia od Haščáka, na schôdzke mali byť aj Varga a Alojz Lorenc, ktorý tiež pracoval pre Pentu. „Koncom septembra 2006 si Arpáš spolu s manželkou založili spoločnosť Identita. O niekoľko dní podpísali zmluvu s firmou Barkont, ktorá trvala približne rok a pol,“ tvrdí Via Iuris. Práve tejto firme tak Arpáš dodával analýzy z oblasti zdravotníctva. Na sumu si však nepamätá. Ako ďalej uviedol, komunikoval len s Lorencom.

    Ako uvádza Via Iuris, vyplýva z toho len jedno. Apráš po tom, ako opustil flek v SIS, začal pre Pentu analyzovať zdravotníctvo, za čo získaval platby. V organizácii považujú doterajšie vyšetrovanie za absolútne neuspokojivé. „Napriek závažným skutočnostiam, ktoré sa týkajú predaja nahrávky, došlo na jar tohto roka k zastaveniu trestného stíhania zo strany dozorujúceho špeciálneho prokurátora Kováčika, pričom odmietol informovať o dôvodoch tohto kroku,“ kritizuje Via Iuris. Takisto podľa nich Kováčik odmieta zbaviť mlčanlivosti dvoch kľúčových svedkov, Petra Holúbeka a Ivetu Šimovú, od ktorých pochádzajú informácie o predaji nahrávky.
     

    - Reklama -