Česko oslavuje 97. výročie vzniku samostatného Československa. Čo nasledovalo po pozdrave Zemana k vojakom?

    0
    Miloš Zeman, prezident Českej republiky (Autor: Petr Kupka)

    Na pietnom akte sa spolu s prezidentom zúčastnili premiér Bohuslav Sobotka, minister obrany Martin Stropnický a predsedovia oboch komôr parlamentu – predseda Senátu Milan Štěch a predseda Poslaneckej snemovne Jan Hamáček. Spomienkový akt otvoril prezident Zeman. Po jeho pozdrave k vojakom nasledovala vojenská prehliadka. Následne nízko nad Prahou preleteli vojenské lietadlá českej armády – dopravný stroj CL-601 Challenger a dve stíhačky JAS-39 Gripen. 

    Podobné pietne akcie sa dnes konajú na viacerých miestach ČR. Napríklad rektori vysokých škôl položia kvety k pamätníku prvého československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka v Prahe a v Plzni odhalia Pamätník bojovníkov a obetí vojen. Popoludní sa prezident Zeman zúčastní na Hradčianskom námestí na slávnostnej prísahe českých vojakov a vymenuje nových generálov. Večer potom vo Vladislavskej sále Pražského hradu udelí štátne vyznamenania 36 vybraným osobnostiam. 

    Český rozhlas upozornil Pražanov a návštevníkov metropoly, že budovy Pražského hradu zostanú dnes v dôsledku osláv neprístupné a večer sa uzavrie celý jeho areál. Môžu však navštíviť Kramářovu vilu a časti Poslaneckej snemovne a Senátu, ktoré sú dnes pre nich výnimočne otvorené od 9.00 do 16.00 h. V Česku je dnes štátny sviatok a ľudia tak majú pracovné voľno.

    - Reklama -