Zatelefonoval mi sýrsky utečenec z člna, ktorý sa začal počas hovoru potápať. Znepokojený pracovník nadnárodnej neziskovky prezradil viac v BBC

    0
    Ilustračné foto: Záchrana migrantov v Stredozemnom mori (Autor: SITA)

    O telefonáte Petera Bouckaerta informuje v češtine server Britské listy. „Potom, čo sa tu zotmelo, mi zatelefonoval človek z nejakého člna pri ostrove Samos. V totálnej panike mi ten muž povedal, že ich čln naberá vodu a rýchlo sa potápa. Pokúsili sa spojiť s gréckymi a tureckými pobrežnými hliadkami, ale nedokázali ich lokalizovať. Veľmi zle som ho počul, pretože tam z plného hrdla kričali deti. A to bol posledný kontakt, ktorý sme s tým člnom mali,“ prezradil hosť vo vysielaní.

    Utečenec mu vraj do telefónu povedal aj to, že sa pokúšal volať na núdzové číslo pobrežnej hliadky, ale ľudia na druhej strane spojenia nevedeli ani poriadne po anglicky. Utečenci zasa nedokázali jasne opísať, kde sa ich čln nachádza. Čln sa pritom ocital uprostred búrky. A aby toho nebolo málo, prestal im fungovať aj motor. To sa vraj stáva veľmi často, lebo tieto člny sú vybavené lacnými čínskymi motormi.

    Rozhovor BBC v angličtine si môžete pozrieť TU

    Grécka pobrežná hliadka pátra v rozsiahlej oblasti okolo ostrova Samos, ale doteraz nenašli žiaden čln ani utečencov, ktorí sa na ňom plavili. Pracovník organizácie Human Rights Watch však dúfa, že utečencov niekto zachránil.

    - Reklama -