Bavorsko dnes možno rozhodne, že pribrzdí prúd utečencov. Rakúsko dvíha varovný prst, že v tom prípade sprísni kontroly na hraniciach

    0

    Ministerka upozornila, že Rakúsko môže začať v dôsledku spomalenia utečeneckého prúdu kontrolovať hranice intenzívnejšie a vo väčšom rozsahu.

    Rakúsko počká, k čomu Bavorsko v skutočnosti pristúpi

    Ministerka tiež zdôraznila, že je potrebné vyčkať, aké opatrenia Bavorsko fakticky zavedie. Pokiaľ k nim však prikročí, Rakúsko bude nútené zodpovedajúcim spôsobom reagovať.

    „Ak začne Bavorsko spomaľovať utečenecké toky, to jest viac kontrolovať, potom bude musieť k rovnakému kroku pristúpiť aj Rakúsko, a teda tiež začať vykonávať intenzívnejšie a rozsiahlejšie kontroly,“ citovala APA Miklovú-Leitnerovú.

    Ministerka už na konci septembra naznačila, že keď sa budú utečenci hromadiť pred rakúsko-nemeckými hranicami, nezostane Rakúsku nič iné, len uzavrieť hranice pomocou silových zložiek.

    Rakúsko je z pohľadu desaťtisícov utečencov poslednou tranzitnou krajinou na ich ceste do Nemecka. Príchod migrantov do Nemecka zintenzívnel potom, keď sa nemecká kancelárka Angela Merkelová 5. septembra vzhľadom na dramatickú situáciu sýrskych utečencov v Maďarsku rozhodla nechať do krajiny pricestovať tisíce neregistrovaných osôb.

    Bavorsko možno bude vracať utečencov späť do Rakúska

    O týždeň neskôr zaviedol Berlín na hraniciach kontroly, na čo Viedeň reagovala dočasným zosilnením hraničného dozoru voči Maďarsku, Slovensku, Slovinsku a Taliansku.

    O naliehavých opatreniach na spomalenie prílevu žiadateľov o azyl bude dnes rozhodovať bavorská vláda, aj keď Bavorsko nemôže vracať utečencov do Rakúska samo od seba. O tom môže rozhodnúť len spolková vláda v Berlíne a kancelárka Merkelová to odmieta.

    Viedeň varovala pred rizikom násilia. „Ak vrátite utečencov, ktorí chcú zostať v Nemecku, do Rakúska, musíte počítať s nepokojmi,“ povedala Miklová-Leitnerová.

    Bavorský ministerský predseda Horst Seehofer však v rozhovore pre denník Bild naznačil, že opatrenia sa zamerajú aj týmto smerom. Schôdzka kabinetu sa bude podľa jeho slov zaoberať najmä otázkou, ako integrovať utečencov. „Okrem toho preberieme zvláštne sebaobranné opatrenia na obmedzenie migrácie, ako je posielanie ľudí späť na hranice s Rakúskom a okamžitý rozvoz prichádzajúcich žiadateľov o azyl po Nemecku,“ povedal Seehofer.

    Podľa neho prišlo do Bavorska za necelých päť týždňov viac ako 225 000 utečencov a úrady im už nestíhajú poskytovať ubytovanie a starostlivosť.

    autor: vam, čtk

    - Reklama -