Na ministerstve školstva sa idú rušiť, spájať a oddeľovať niektoré organizácie. Rozhodol o tom Draxler

    0
    Juraj Draxler, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR (Autor: SITA)

    Ministerstvo má podľa jej hovorkyne vypracovanú Štúdiu realizovateľnosti optimalizácie a racionalizácie poskytovania služieb štátu v oblasti rezortu. V štúdii je popísaný súčasný stav činností, ktoré robia jednotlivé priamo riadené organizácie ministerstva. Zároveň navrhuje optimalizačné opatrenia z hľadiska procesov, organizácie a majetku. To, či súčasťou optimalizačných opatrení je aj návrh na rušenie niektorej konkrétnej organizácie však rezort neprezradil. “V súčasnosti prebieha implementácia tejto štúdie, ktorá pozostáva z postupnej optimalizácie procesov, služieb a výstupov,” tvrdí Dupaľová Ksenzsighová.

    Podľa zákona o rozpočtových pravidlách, ako aj metodického usmernenia ministerstva financií, zlučovanie, respektíve zánik rozpočtových a príspevkových organizácií by sa mal uskutočniť spravidla k prvému dňu kalendárneho roka. “Po implementácii štúdie, teda po aplikácii všetkých navrhnutých optimalizačných opatrení, minister definitívne rozhodne, ktoré priamo riadené organizácie budú zlúčené, začlenené pod iné organizácie v rámci, či mimo rezortu, respektíve, ktoré bude možné zrušiť,” uvádza Dupaľová Ksenzsighová. Zároveň však dodáva, že je potrebné zdôrazniť komplexnosť optimalizačných opatrení. Tie sa týkajú procesov, v ktorých sa koncentrujú napríklad na odbremenenie odborných a tvorivých zamestnancov od administratívnych činností. Zároveň sa týkajú organizácie, čiže možného zlučovania, respektíve rušenia jednotlivých priamo riadených organizácií a tiež nehnuteľných aktív, čiže predaja prebytočného nehnuteľného majetku či racionalizácie regionálnej prítomnosti pracovísk priamo riadených organizácií.

    Otázku rušenia organizácií ministerstva školstva načrtol ešte bývalý minister školstva Peter Pellegrini krátko po svojom vymenovaní do úradu v júli 2014. Exminister a súčasný predseda parlamentu vtedy vyhlásil, že sa bude zlučovaním ústavov a organizácií spadajúcich pod rezort školstva zaoberať, keďže je ich podľa neho priveľa.

    - Reklama -