Magda Vášáryová v ČT: Sme kolaboranti, ktorí za funkciu hajlujú. Zachraňujeme psy, utečencov nie. K urnám pôjdu vystrašené tety a ujovia. Ďakujem za pozvanie, na Slovensku ma už ani nepozývajú

    0
    Magda Vášáryová, poslankyňa NR SR (Autor: SITA)

    Moderátor pripomenul hneď na začiatku jej nedávny výrok z akcie v Knižnici Václava Havla, že keby pri talianskych brehoch pristálo šesťsto psov, ľudia by ich chceli okamžite zachrániť a naťahovali by sa, kto si ich zoberie domov, zatiaľ čo bezprizorní ľudia v podobnej situácii ich nezaujímajú. „Ja mám dnes v maile 250 prosieb, aby sme v utorok pri hlasovaní zachránili psov. Ale nikdy som nedostala 250 mailov, aby sme zachránili 60-tisíc sýrskych detí,“ poznamenala opozičná poslankyňa.

    Utečenecká kríza bude mať podľa jej názoru nedozerné následky pre naše spoločnosti. „Jednoducho – zistili sme, že nie sme kresťania,“ povedala. „Kresťanstvo berieme len ako folklór a občas si zájdeme do kostola, aby nám odpustili naše hriechy.“ Utečenecká kríza nám podľa slov poslankyne nastavila zrkadlo, v ktorom nás vidia predovšetkým deti – sýrske aj naše; a to, čo vidia, naozaj nie je pekné. Skončila vraj ilúzia o tom, že Česi a Slováci sú pohostinné národy. „Platí tu zjavne len jediné – zachrániť si iba svoju kožu a vykašľať sa na ostatných,“ dodala.

    Článok o vystúpení Magdy Vášáryovej v Knižnici Václava Havla si môžete prečítať TU

    Následky budú podľa Vášáryovej ťažké. V súvislosti s našou spoločnosťou zaznelo z jej úst aj označenie „takzvane kresťanská“. Ľudia v strednej Európe vraj ukázali, že sú za funkciu alebo inú výhodu ochotní vzdať sa hocičoho. „Sme ochotní kolaborovať, za malú istotu sa vzdáme čohokoľvek. Budeme hajlovať s katolíckou cirkvou a za pár rokov budú tí istí ľudia zatvárať kláštory a hovoriť, aké je to tmárstvo. Musíme si uvedomiť, čoho sme my v strednej Európe schopní,“ pokračovala herečka.

    To bola zjavne trochu silná káva aj pre moderátora, ktorý sa neisto opýtal, či sa skutočne dajú zložité dejiny strednej Európy takto zľahčovať. Magda Vášáryová však upozornila, že stredná Európa je veľmi nebezpečná časť sveta. „My si myslíme, že sme stále len obete. Že sme obete Bruselu alebo Spojených štátov,“ povedala rozhorčene. A teraz sme si urobili tému z odporu proti kvótam, čo je podľa Vášáryovej dôkazom toho, že nie sme schopní kooperovať a hľadíme si len svojho.

    Potom spresnila, že táto ostrá kritika sa týka viac-menej všetkých Stredoeurópanov – Čechov, Slovákov, Maďarov, a aj keby v Poľsku vyhrala strana Právo a spravodlivosť, bude to tam vraj úplne rovnaké. Na otázku, prečo to podľa nej politici robia, zaznela lapidárna odpoveď: „Veď budú voľby. A k voľbám pôjdu všetky tie vystrašené tety a ujovia. A budú voliť tých, ktorí im povedia: nebojte sa, nikoho sem nepustíme, budete v bezpečí a všetko bude tak, ako to tu bolo vždy,“ podotkla skepticky.

    Moderátor jej pripomenul, že utečencov odmieta drvivá väčšina Slovákov a zaujímalo ho, či by politici mali ísť proti väčšine národa. „Mali by ísť. Aspoň tí, ktorí chcú vstúpiť do histórie ako štátnici. Vy Česi máte takého štátnika, ktorý musel dokonca emigrovať. Masaryka, ktorý sa dokázal postaviť falošným veciam alebo tej antisemitskej kampani. Sú veci, ktorým sa musíte postaviť, to sa nedá nič robiť. Ale tí ľudia, ktorí sa tomu postavia, budú zapísaní do histórie ako tí, ktorí urobili správnu vec,“ uzavrela s tým, že v našej histórii už máme niekoľko podobných poznatkov.

    Svoje vystúpenie napokon zakončila poďakovaním za pozvanie. „Slovenská televízia ma nepozve,“ vysvetlila.

    - Reklama -