Keby pri talianskych brehoch pristálo 600 psov, všetci by ich okamžite chceli. Utečenci ich nezaujímajú. Čo ešte povedala Magda Vášáryová v Knižnici Václava Havla?

    0
    Magda Vášáryová, exposlankyňa NR SR za SDKÚ-DS (Autor: SITA)

    „Keby pri talianskych brehoch pristálo 600 psov, ľudia by ich chceli okamžite zachrániť. Utečenci ich tak nezaujímajú. Spreneverili sme sa svojim kresťanským hodnotám,“ uviedla Vášáryová podľa portálu Respekt.cz vo svojom prejave.

    Podľa ministra pre ľudské práva a rovné príležitosti Jiřího Dienstbiera sa dá len ťažko uveriť tomu, že okrem iných krajín sú aj v Českej republike ľudia zatváraní do táborov pre právne predpisy. Člen vládneho kabinetu premiéra Bohuslava Sobotku navyše považuje stavanie žiletkových plotov za nie veľmi šťastné riešenie. Pri prvej vážnejšej kríze reagujeme podľa jeho slov spôsobom, o ktorom sme si mysleli, že ho už nikdy nebudeme používať. „Keď sledujeme hystériu Čechov v súvislosti s príchodom utečencov v momente, kedy sa vlastne ešte nič nedeje, tak človek sa zamýšľa, odkiaľ sa v skutočnosti náš strach berie,“ súhlasil Dienstbier.

    Právnik a sociológ Jiří Přibáň z Cardiff University sa za nás postavil, keď uviedol, že nie sme rasistickejší než väčšina iných spoločností. „Nedokážeme sa vyrovnať s tým, že k nám prichádzajú cudzinci, ale riziko nástupu extrémistických strán je v celej Európe rovnaké,“ myslí si Přibáň, ktorý vo svojom prejave kriticky zhodnotil prístup českej vlády k povinným kvótam na prerozdeľovanie utečencov. Kvóty síce nie sú podľa jeho názoru adekvátnym riešením utečeneckej krízy, ale keď ich nechceme akceptovať, mali by sme vraj prísť s návrhom, ako ďalej postupovať. A to údajne česká vláda nerobí.

    V súvislosti s diskusiou o utečeneckej kríze právnika prekvapilo, že šéf Bundesbanky vyhlásil, že imigranti sú prospešní pre nemeckú ekonomiku. Přibáň to však považuje za veľmi zlý prístup. „Musíme pomôcť politickým utečencom preto, že sú to ľudia ako my, nie preto, že prinášajú zisk,“ uviedol.

    Havel kedysi povedal…

    Bývalý český veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska, v súčasnej dobe riaditeľ Knižnice Václava Havla, Michael Žantovský sa pozastavil nad tým, že najprv ukazujeme na sýrskeho prezidenta Bašára al-Assada ako na strojcu problému a po niekoľkých rokoch ho chceme začleniť do riešenia sýrskej krízy. „Ale to najhoršie, teda že tisíce a tisíce ľudí stále utekajú zo svojich domovov, stále trvá,“ podotkol Žantovský.

    Niekdajší blízky spolupracovník Václava Havla tiež spomenul, že prvý český porevolučný prezident raz povedal, že EÚ by mala vedieť, kde leží. A pokiaľ chce hranice búrať, mala by v prvom rade vedieť, kde sú. Mier sa nedá dosiahnuť inak. Podľa Žantovského predstavuje EÚ model delenej suverenity, ktorý vraj ponecháva suverenitu aj národným štátom. „Niektorí z nás si myslia, že národné štáty sú prekonané, ale väčšina ľudí na svete si to nemyslí – a my to musíme brať na vedomie, keď riešime otázku utečencov,“ dodal Žantovský.

    Celú konferenciu uzavrel svojím prejavom český exminister zahraničia a predseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Najdôležitejšie je premôcť svoj strach. Máme tu bohužiaľ politikov, ktorí pomáhajú strach šíriť, čo nakoniec vedie k násiliu. Musíme pracovať na jeho prekonaní. Je to najdôležitejšia vec dneška. Tí, ktorí tu diskutovali, sa postavili strachu na skutočne ťažších miestach, než je stredná Európa. Postavme sa tým, čo šíria strach a nenávisť. A je nutné to urobiť vo svojej vlastnej krajine,“ uviedol Schwarzenberg.

    Reportáž webového portálu časopisu Respekt si môžete prečítať TU

    autor: luš

    - Reklama -