Kiska opäť porozdával svoju výplatu. Komu sa ušlo?

    0
    Prezident SR Andrej Kiska (Autor: sita)

    Kiska si pri hľadaní ľudí, ktorí sa nachádzajú v núdzi, opäť nechal poradiť od neziskoviek. Konkrétne išlo o organizácie Plamienok, Úsmev ako dar, Liga proti rakovine, Dobrý anjel a Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR.

    “Príspevok od prezidenta dostala žena so svalovou dystrofiou, ktorá sa pohybuje len na mechanickom vozíku a jej situáciu komplikujú aj ďalšie diagnózy, okrem iného diabetes a ťažkosti so srdcom. Starostlivosť jej poskytuje manžel, sám tiež ťažko zdravotne postihnutý,” informovali z prezidentskej kancelárie.

    Viac ako 500 eur dostal aj muž, ktorému pracovný úraz porušil miechu, a preto väčšinu času trávi na lôžku, keďže rodina si nemôže dovoliť bezbariérovú úpravu bytu. Manželka, ktorá sa o muža stará, nemá kvôli starostlivosti o manžela odpracované roky, a preto má nízky dôchodok.

    “Prezident poskytol časť platu aj vdove, ktorá sa sama stará o päť maloletých a jednu staršiu, ale ešte školopovinnú dcéru. Nedávno sa rozišla s partnerom, otcom najmladšieho dieťaťa, ktorý ju týral. Aj keď je na rodičovskej dovolenke, bola nútená zamestnať sa, aby mohla platiť prenájom a bežné výdavky, napriek tomu jej však vznikol dlh na bývaní,” doplnili údaje ľudia z prezidentovho tímu.

    Prezident sa rozhodol pomôcť aj matke desiatich detí, ktorá po rozvode skončila na ulici a dnes žije v núdzovom centre. Hoci spláca dlhy, svojím správaním sa stala pre ostatné spolubývajúce vzorom.

    Pomohol aj onkologickým pacientom

    Kiska svoju pomoc adresoval aj rodičom dvoch mladých mužov vo veku 20 a 14 rokov, ktorí obaja bojujú s rakovinou. Starší syn abslovoval  náročnú  liečbu, jeho stav sa však napriek tomu zhoršil. Mladší syn bojuje s tým istým ochorením, v jeho tele lekári už objavili metastázy.

    “Ďalší manželia vychovávajú tri dcéry a ročného syna, ktorému diagnostikovali zhubný nádor obličky. Cestovné náklady, ako aj náklady spojené so starostlivosťou o choré dieťa sú veľmi vysoké, rodina je v zložitej finančnej situácii, preto sa im prezident rozhodol pomôcť,” vysvetlili u Kisku. Dohromady prezident pomohol tento mesiac v desiatich prípadoch.

    - Reklama -