Tajomstvá práce tajných služieb, ale aj ich slabiny odhalil pre PL.SK bývalý šéf rozviedky SIS Igor Cibula

0
Igor Cibula (Autor: SITA)

Pracujú v tichosti, verejnosť nevie o ich činnosti takmer nič, no napriek tomu zohrávajú v existencii každej spoločnosti nenahraditeľnú úlohu. Reč je o tajných službách. Na Slovensku sa neobjavujú názory bývalých príslušníkov tajných služieb na verejnosti často, no o to zaujímavejší je ich pohľad na súčasnú situáciu u nás aj vo svete.

Bývalý šéf rozviedky SIS Igor Cibula poskytol Parlamentným Listom exkluzívny rozhovor, v ktorom okrem iného povedal: “Aktuálnou úlohou spravodajských služieb je získavanie informácií o nových rizikách, nebezpečenstvách a hrozbách. Zmyslom ich aktivít je predovšetkým predísť strategickému prekvapeniu, poskytovať vládam dlhodobé prognózy, podporovať politické postupy a získavať utajené informácie o potrebách, zdrojoch a metódach potenciálneho protivníka. Ak v takomto kontexte v súčasnosti hodnotíme výsledky činnosti spravodajských služieb – a to nielen v Európe – potom môžeme byť oprávnene na pochybách, či spravodajské spoločenstvo euroatlantickej aliancie funguje tak, ako to od neho očakávame. Stačí, ak spomeniem ako príklady súčasné migračné cunami v Európe alebo vojenské aktivity tzv. Islamského štátu na ilustráciu konštatovania, že tieto udalosti našli Európsku úniu nepripravenú aj z toho dôvodu, že spravodajské služby neposkytli dostatok informácií, aby sa politici v predstihu mohli pripraviť na vývoj, ktorý v súčasnosti zažívame,” povedal Igor Cibula.

Celý rozhovor, v ktorom poodhaľuje rúško mnohých tajomstiev práce tajných služieb, ale vyjadruje sa aj k súčasnej úlohe SIS, o našich i svetových politikoch a o mnohých ďalších súvislostiach vývoja vo svete, k migračnej kríze, aj k hrozbe islamu, to všetko podrobne už tento víkend. 

- Reklama -