Aj Slováci sú ekonomickí migranti. Ktorá je ich zasľúbená krajina?

    0
    Nórsko (Autor: SITA)

    Počuť niekoho rozprávať po slovensky vraj v Osle nie je ničím výnimočným. Typickým povolaním Slovákov v hlavnom meste Nórska je údajne šofér autobusu. Táto práca síce nie je pre domácich lákavá, ale pre cudzincov je mzda autobusára pomerne lákavá.

    Raj pre Slovákov

    „Vysoká životná úroveň, čisté životné prostredie a šport ako denná rutina Nórsko opakovane dostávajú na popredné miesta prieskumov o najlepšiu krajinu pre život. Bohaté severské kráľovstvo už roky láka aj Slovákov. Ekonomických migrantov je v Nórsku ako maku a veľké percento z nich tvoria práve ľudia z východnej Európy, ktorých z vlasti vyhnala vysoká nezamestnanosť a nízke mzdy,“ píše portál Pravda.sk.

    Praje im aj politický kurz

    V súčasnosti tvoria prisťahovalci viac ako 14 percent nórskej populácie, napriek tomu vraj Nóri s multikulturalizmom v krajine nemajú zásadný problém. Potvrdili to aj výsledky posledných komunálnych volieb, ktoré vyhrala so značným náskokom ľavicová Robotnícka strana (AP) známa benevolentnou imigračnou politikou.

    Slovákov tento výsledok potešil. „Keď som pred šiestimi rokmi prišiel pracovať do Osla, bola pri moci práve AP. Neskôr vyhrala parlamentné voľby pravica a za chvíľu pokazila, čo mohla,“ hovorí pre portál Pravda.sk 49-ročný Milan, šofér autobusu v Osle. V Nórsku žije a pracuje už šesť rokov a je spokojný. „Človek tu má istoty. Nemusím sa báť, čo bude, ak náhodou ochoriem a budem musieť ísť na péenku, pretože tá je tu platená až šesť mesiacov v stopercentnej výške platu. A to je len jedna z množstva iných výhod,“ vysvetľuje Milan. Ak chce ale človek v Nórsku pracovať, podmienkou je ovládanie nórčiny.

    S jazykovou bariérou bojuje aj 21-ročná Slovenka Lucia z južného Slovenska. V Nórsku je rok a zatiaľ pracuje ako upratovačka v obchode. „Na to, že pracujem iba pár hodín v týždni a robím upratovačku v potravinách, zarábam veľmi dobré peniaze. Už na strednej škole som vedela, že chcem odísť do zahraničia, ale snívala som o teplej južnej krajine. Paradoxne som skončila v chladnom Nórsku,“ hovorí s úsmevom Lucia.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -