Mesto vracia kotlebovcom úder. Bizarný spor o detský domček pokračuje

0
Na sídlisku si deti postavili domček, ktorý je podľa mesta čiernou stavbou. (Autor: Reprofoto, Facebook)

Výsledkom letnej nudy trebišovských detí sa stal naozaj provizórny domček, ktorý si postavili uprostred sídliska. Deti sa v ňom hrali či ukrývali pred dažďom, keď boli vonku, hoci sa môže zdať, že ich výtvor miestami drží len silou vôle. Potom však prišlo rozhodnutie zbúrať ho, na čo upozornili kotlebovci operujúci na východe. Deti i domček za rozhodli brániť za každú cenu.

Nie je to čierna stavba

„Vedenie mesta označilo za čiernu stavbu domček na hranie a pieskovisko, ktoré si postavili svojpomocne miestne deti. Domček dokonca primátor mesta Marek Čižmár nariadil zbúrať,“ narukovali s poplašnou správou členovia miestnej organizácie ĽS Naše Slovensko. Na celej situácii ich navyše znepokojoval fakt, že o ostatné čierne stavby, najmä tie, ktoré sa nachádzajú v rómskych osadách, sa mesto nestará. Výsledok tvorivej nálady miestnych detí má však vedeniu mesta prekážať. Podľa stanoviska mesta je však všetko inak. „Informácia, že mesto označilo provizórny domček na detskom ihrisku ako čiernu stavbu, je nesprávna. Mesto Trebišov nikde neuvádza, že deťmi vyskladaný domček na jednom z mestských sídlisk eviduje ako čiernu stavbu,“ uviedla pre ParlamentnéListy.sk Martina Kužmová, referentka pre komunikáciu, propagáciu a styk s médiami.

Nahradí ho kvalita s certifikátom?

Podľa stanoviska mesta je však takýto domček relatívne nebezpečný a to je hlavné jadro problému. Deti sa v ňom totiž vyskytujú často a mesto má obavy, aby sa im nič nestalo. „Určite chceme predísť situáciám podobným tej, ktorá sa stala prednedávnom v areáli rekreačného strediska Poráč na detskom ihrisku, kde sa zrútila drevená konštrukcia hojdačky a usmrtila len 5-ročného chlapčeka,“ uviedla ďalej pre ParlamentnéListy.sk Kužmová. Mesto má na mysli tragédiu, ktorá sa stala tento mesiac na pivnom festivale v rekreačnom stredisku Poráč park. Drevená hojdačka tam usmrtila len 5-ročného chlapčeka, ktorý bol na mieste mŕtvy.

Rodičia trebišovských detí však s domčekom na sídlisku nemali problém. „Detské ihrisko tu nikdy nebolo. Deti si teda postavili domček, v ktorom sa hrali celé leto. Nikdy sa tu nestal úraz. Zo svoje deti zodpovedáme my, rodičia,“ povedala vo videu miestnej internetovej televízie jedna z mamičiek. Rodičia si však zvolili svojho zástupcu, s ktorým teraz mesto rokuje. „Vedenie prejavuje ochotu pomôcť aj deťom v tejto časti mesta tráviť voľný čas zmysluplne a hravo, avšak bez veľkých rizík,“ upozornila Kužmová. Ako ďalej dodala, už tento týždeň sa stretne zástupca rodičov s prednostom mestského úradu, aby prišli na ďalší postup v tejto situácii, a to tak, aby provizórny domček nahradil kvalitnejší a bezpečnejší, ktorý bude mať aj certifikáciu. „Predpokladom takejto realizácie je však spolupráca rodičov detí s mestom,“ dodala pre ParlamentneListy.sk Kužmová.

Myslia aj na detské ihriská

Ako uviedol portál TvojTrebišov.sk, mesto malo ambíciu v tejto časti vybudovať street workoutové ihrisko. To je však určené pre deti nad 14 rokov. Aké možnosti majú potom menšie deti? pýta sa portál. Na otázku, ako je to vlastne so street workoutovým ihriskom, sme tiež dostali odpoveď. Mesto ho vybudovalo v inej časti sídliska. Potvrdilo však, že je určené prioritne pre vekovú kategóriu 14  –  25 ročných. Využívať ho môžu aj staršie ročníky. Ale čo s menšími deťmi? „Mesto sa priebežne zapája do výziev určených na získanie finančných prostriedkov k výstavbe nových detských ihrísk. Práve prebieha aj verejné hlasovanie za  Projekt Detské ihrisko Kapitána Nálepku Úspech v podobe jeho realizácie teraz závisí už len od počtu hlasov, ktoré dostane,“ napísala nám Kužmová. A deti zo sídliska Stred, ktoré chceli mať vlastný domček, ho môžu mať kvalitnejší a s  certifikáciou, ak na rokovaní dôjde aj takejto dohode. Ak sa rodičia s vedením dohodnú.

Pôjdu dole všetky čierne stavby?

Domček – nedomček, miestnym kotlebovcom prekážalo najmä jeho údajné označenie za čiernu stavbu a nečinnosť mesta v súvislosti s ostatnými, najmä rómskymi, čiernymi stavbami. „Ak pôjdu dole všetky čierne stavby v Trebišove, pôjde dole aj tento detský domček, ktorý my osobne dáme do poriadku,“ zastrájal sa mladý kotlebovec. Na našu otázku, ako rieši mesto problém s čiernymi stavbami, sme však z referátu dostali len strohú odpoveď. „Voči čiernym stavbám mesto postupuje v zmysle platného stavebného zákona a v súlade s Územným plánom mesta Trebišov,“ uzavrela v stanovisku pre ParlametnéListy.sk Kužmová.
 

- Reklama -