Z tohoto čísla mrazí. Jeden bilión 300 miliárd dolárov za necelé dve dekády. To sú straty spôsobené šedou ekonomikou. Uhádli ste, v ktorej krajine?

    0
    Moskva (Autor: SITA)

    Global Financial Integrity je organizácia z Washingtonu, ktorá sa zaoberá podozrivými a nelegálnymi medzinárodnými transakciami. GFI odhadla, že z Ruska od roku 1994 ročne uniklo nelegálnymi cestami viac ako 70 miliárd dolárov ročne. To je 8,3 percenta priemerného hrubého domáceho produktu Ruska. Najväčší pohyb kapitálu z krajiny pritom nastal podľa Moscow Times okolo roku 2000, keď Rusi najviac zarábali na rope. Odliv kapitálu potom ustal v roku 2008, keď svet zasiahla finančná kríza, a o rok neskôr už Rusko čelilo recesii.

    Správa organizácie GFI uvádza, že medzi rokmi 2010 až 2012 bol odliv kapitálu najviac citeľný. Ročne išlo údajne až o 141 miliárd dolárov, o ktoré prišla ruská štátna pokladnica. Obrovský odliv kapitálu však nahradil podľa Moscow Times príliv nelegálnych financií. Denník uvádza, že medzi rokmi 1994 až 2012 pritiekli do Ruska viac ako 2 bilióny dolárov.

    Najväčšie úniky spôsobuje Rusku nelegálny vývoz tovaru. Podľa GFI až 97 percent  strát, ktoré ruská ekonomika za 18 rokov utrpela, spôsobili podvody pri vývoze tovaru. V Rusku je totiž pomerne bežné, že firmy vyvážajú viac tovaru, ako v skutočnosti deklarujú v dokumentoch, ktoré predkladajú colníkom a svoju úlohu v tomto smere hrá aj pomerne rozšírená korupcia v štátnej správe.

    Okrem Ruska sa organizácia GFI zaoberala aj situáciou v Indii, Brazílii, Mexiku a na Filipínach. Podľa správy je práve únik kapitálu do prostredia šedej ekonomiky najväšou prekážkou pre rozvoj ekonomiky a ľudských práv v týchto krajinách.

    - Reklama -