Kto proti komu naozaj bojuje v Sýrii? Asad a povstalci sú iba figúrky

    0
    Boje v Sýrii (Autor: SITA)

    Konflikt, ktorý v Sýrii už roky pretrváva a neutícha, spôsobí rozširovanie utečeneckej krízy, pochopiteľne, smerom do Európy. Podľa najnovších udalostí je dokonca pravdepodobné, že boje sa ešte rozšíria. Napísal to vo svojom komentári na HNonline.sk Dag Daniš.

    O zrážku Asada a povstalcov nejde

    V Sýrii sa malo objaviť až 28 ruských bojových lietadiel, okrem toho tam však Rusi presúvajú aj svoju námornú flotilu. Na podporu Asadovej vlády má však doraziť aj ďalšia ruská technika. A do toho ešte USA s  ich spojencami zvyšujú bojové nasadenie. To všetko preto, aby podporili sýrskych povstalcov, ktorých vytláča armáda Bašára al-Asada a Islamský štát. „K leteckým útokom Spojených štátov a Turecka sa majú pridať aj Británia a Francúzsko,“ píše Daniš, ktorý si nemyslí, že v celom konflikte ide o zrážku Asada a povstalcov.

    Západná verenojsť nemá reptať

    V skutočnosti ide o dve koalície. Prvou je Irán-Rusko-Čína a druhú tvoria Saudi-Turecko-USA. Dôležitá je teda otázka, ktorý z týchto dvoch režimov sa nakoniec v krajine udrží. Do toho všetkého ešte komplikuje situáciu Islamský štát, „ktorý sa vymkol spod kontroly a ktorý všetci usilovne bombardujú,“ dopĺňa Daniš. Ani jedna z dvoch koalíciu nevie vybojovať prevahu, ani sa dohodnúť na prímerí. USA totiž nechcú akceptovať Irán. Konflikt teda pokračuje a Sýrčania hromadne z rozbombardovanej krajiny utekajú. Podľa Daniša je Izrael jedinou krajinou, ktorá nenamieta. Cituje pritom Dana Scheuftana, izraelského bezpečnostného experta: „V Sýrii by nás chceli všetky bojujúce strany zabiť, Asad, an-Nusrá, Islamský štát, Erdogan… A ja im v ich počínaní prajem, nech sa im veľmi darí. Nestarám sa o to, kto zvíťazí, dôležité je, aby sa hralo ďalej.“ Izrel sa pritom dohodol s Moskvou, že si neželajú vzájomný konflikt, a preto si potreboval nastaviť pravidlá hry. A aká úloha v tomto celom vyplýva pre Európu? „Zadanie pre západnú verejnosť je, aby nereptala a akceptovala utečencov a migračnú krízu,“ myslí si Daniš. Európa teda vystupuje v Stredomorí ako ochotná a ľudská upratovačka.
     

    Celý komentár Daga Daniša si môžete prečítať TU

    - Reklama -