To sú veci: Utečenci sa ešte môžu súdiť s EÚ, keď ich presunie do inej krajiny

    0
    Europoslanec Pavel Svoboda (Autor: Hans Štembera)

    Ministri vnútra EÚ v utorok odhlasovali prerozdelenie migrantov na základe kvót. A to napriek tomu, že Česko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko boli proti a Fínsko sa hlasovania zdržalo.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    Predseda ľudovcov Pavel Bělobrádek v tej súvislosti uviedol, že Česko by malo ohľadom kvót podať žalobu na Súdny dvor EÚ v Luxemburgu. Podľa slov Svobodu je niečo také síce procesne možné, ale veľkú nádej na úspech tomu nedáva.

    Druhá strana mince však je, že žaloby možno budú podávať žiadatelia o azyl, ktorí budú presídlení napríklad z Nemecka.

    Svoboda upozornil, že právo na azyl je základné právo podľa ústavy konkrétneho členského štátu. Preto nie je možné získať azyl na celé územie EÚ. „To znamená, že azylové konanie musí prebehnúť v krajine, kde bola podaná žiadosť. Ak by niekto požiadal o azyl podľa nemeckého, talianskeho alebo gréckeho práva, tak nie je možné realizovať toto ústavné právo na území iného členského štátu,“ podotkol Svoboda s tým, že si dokáže predstaviť, že sa o niečo také budú pokojne súdiť utečenci, ktorí zaplatili horibilné sumy za to, aby sa dostali do Nemecka, a chcú tam zostať.

    Azylant totiž môže presídlenie proti svojej vôli považovať za odoprenie svojho základného práva, práva na azyl zo strany príslušného členského štátu. „Tento utečenec sa tiež môže začať dovolávať svojej ľudskej dôstojnosti, ktorá je základom všetkých ľudských práv, teda aj práva na azyl. Prípadný nedobrovoľný presun do inej krajiny na základe kvót potom môže daný žiadateľ považovať za poníženie svojej dôstojnosti. Časom sa určite objavia ďalšie právne nejasnosti,“ pripustil Svoboda.

    autor: vam

    - Reklama -