Europoslanec Maňka: Natočili so mnou rozhovor, potom vraj prišiel šéfredaktor a urobil zo mňa darebáka. Šírili o mne, že žijem s mužom. Poviem vám, do čoho Kotleba župu dostal

0
Vladimír Maňka, europoslanec (SMER-SD) (Autor: SITA)

Presuňme sa na chvíľu o dva roky späť.. Je november, rok 2013. V druhom kole volieb do VÚC sa ocitáte po boku Mariana Kotlebu. Kotleba voľby vyhral. Ako si to vysvetľujete? Nepodcenili ste trošku svojho súpera?

Keď som nastúpil do funkcie, prepukla vo svete aj na Slovensku kríza. Rozpočet sa nenaplnil, bol o 25 percent nižší. Absolvovali sme 120 súdnych procesov a všetky sme vyhrali. Museli sme otvárať také spory, ktoré už boli v minulosti prehraté. Išlo o desiatky miliónov eur. Museli sme ich otvoriť, lebo to boli nezmyselné prehry. Keď otvoríte súdny spor a bojujete o 18 miliónov eur v jednom súdnom procese a to ľudia vidia, začína problém. Keď vyhráte už ten znova otvorený súd, začnú vám robiť zle, lebo ste nepohodlný človek. Keď sme po troch rokoch vyhrali všetky tie súdy, tak sa mi niekto vlámal do domu a začali sa o mne rozširovať nepravdy. Možno viete, že ja pracujem s Patrikom Hermanom.

Robíme tábor pre chudobné deti (od roku 1999) a teraz začne niekto šíriť a vymýšľať si také veci, že sme druh a druh, žijeme spolu v Bratislave. Ja mám ako po tom všetkom vystúpiť na námestí a obhajovať, že nie, ja mám manželku a dve deti. Ja som si to najprv ani neuvedomoval, ale potom mi došlo, keď sme vyhrali všetky tie procesy. Pred voľbami sa mi vlámali do bytu, celý mi ho vybrakovali. Do verejnoprávnej televízie si vás zavolá redaktorka a urobí s vami rozhovor na tému europoslanci a povie vám, ja som z Detvy, poznám, čo ste urobili pre mesto Zvolen aj pre kraj. Celá rodina vás volíme. Pozerám večer správy správy a je to úplne naopak – urobili zo mňa darebáka. Keď som jej volal, tak plakala, že jej to zmenil šéfredaktor. Ja som sám nevedel, kto má kde dosah a čo tým chce dosiahnuť.

Čo si o tom myslíte s odstupom času?

Myslím si to, čo aj vtedy. Niekto má peniaze a môže si niekoho niekde získať – nemusí to byť celá organizácia, stačí pár redaktorov a totálne vás znemožnia. Mimochodom, ja keď som bol župan, ja som nebral plat v tejto funkcii – bol som paralelne aj europoslanec. Chcel som ukázať, že mi nejde o peniaze, ja som si platil všetko sám – auto, mobil, benzín, ubytovanie na služobných cestách. Niekto robil systémovo také veci, že ma očierňovali – že Maňka klame, že neberiem plat. Okrem toho ja som si ani bilbordy nerobil pred voľbami – všetky peniaze som dal do našich domovov sociálnych služieb.

Niekto mi urobil bilbordy a znemožňoval ma. Keď som chcel podať trestné oznámenie, tak ho zastavili s vysvetlením, že ako politik musím zniesť nejakú kritiku. Na druhej strane mi povedal kapitán, že našli niekoho, kto je biely kôň, ktorý bol konateľ tej s. r. o. a majiteľ, čo objednával tie bilbordy. Našli a nič sa s tým nestalo a skončilo to niekde do stratena. Mal som z toho všetkého zlý pocit. Bol sa na to sám. Toto všetko, čo sa dialo, mi zabraňovalo aktívne sa zúčastňovať predvolebnej kampane.

Keď hovoríte o antikampani pred župnými voľbami prostredníctvom bilbordov či vlámania do bytu, tak môžete k tomu povedať niečo konkrétnejšie?

Vlamača zatvorili, lebo vykrádal aj iné baraky, ale tiež sa mi zdá ako chránený, lebo v prvom momente ho oslobodili a len časom sa mu to nejak nazbieralo. Mohol to byť niekto zaplatený, aby to urobil, ťažko povedať, to sú len moje špekulácie.

Máte pocit, že za antikampaňou voči vašej osobe boli ľudia okolo Mariana Kotlebu?

Nechcem to povedať tak, ale určite to bol niekto z protikandidátov. Inak tie bilbordy sa obnovili, ktoré už tam neboli aj pred polrokom v januári v Žiari nad Hronom.

Aký to má význam po takom čase?

Neviem, ešte celý proces nie je ukončený, tak nechcem o tom bližšie hovoriť. Ale boja sa o tom aj novinári písať, lebo vedia o niektorých veciach, ale sa boja. Ja to neodsudzujem, ale je to tak. Niekedy ste na všetko sám, nikto vám nepomôže. Buď do toho vložíte všetko, samého seba, alebo to nikto za vás nevyrieši. Nepomohol mi nikto.

Prejdime teda na bilanciu vládnutia Mariana Kotlebu v úrade BBSK. Ako by ste zhodnotili jeho doterajšie pôsobenie?

Začal klamať už na začiatku, ešte ani nebol poriadne vo funkcii a už začal vymýšľať nejaké trestné oznámenia. Keď nastúpil, tak začal vyhlasovať, že údajne niečo skartujeme, nejaké dokumenty. Jeho cieľom bolo vyvolať v ľuďoch pocit, že fakt niečo skartujeme a potom, keď po pár týždňoch preukážete, že je to lož, tak už sa to dozvie len možno 10 percent ľudí. On presne takýmto spôsobom funguje. Pritom sa ani nedalo niečo skartovať, lebo my sme mali taký systém, že všetko, čo sme mali v centrálnych registroch, sa nedalo vymazať, čiže to ani nebolo možné urobiť. Tú, čo on označil za svojho svedka, sama predstúpila pred médiá a povedala, že to nie je pravda. Ale to už sa zase dozvedelo len zlomok ľudí. Ja to hovorím kvôli tomu, že toto je presne jeho štýl. Tí jednoduchší ľudia len híkajú, čo on všetko zistil. Niekedy je to aj časť ľudí z médií. Opakujem, to je presne jeho štýl – propagácia za každú cenu. Aj keď si možno aj sám uvedomuje, že niečo nie je pravda, ale kým to niekto zistí, ostáva to v hlavách ľudí, že to asi bola pravda. Toto je vlastne tá nezmyselná politika, ktorou sa dostávajú do funkcií aj zlí ľudia, lebo používajú takéto metódy.

Uvediem jeden príklad za všetky. Župa je zapísaná v centrálnom registri nelegálnych zamestnávateľov. To znamená, že oni zamestnávali ľudí „načierno“.

Čo to pre kraj znamená?

To znamená, že kraj nemôže získať štátnu pomoc. Keby ako kraj chcel získať investora so štátnou pomocou, nemajú na to zo zákona nárok. Zo zákona vyplýva, že keď je fyzická či právnická osoba zapísaná do registra nelegálneho zamestnávania, tak nemôže žiadať o štátnu pomoc ani nemá nárok na podporu regionálneho rozvoja alebo čerpanie eurofondov práve z dôvodu “čierneho” zamestnávateľa.

Ako je to možné, že samosprávny orgán si môže niečo takéto dovoliť?

Hmm…Viete, toľko vecí existuje, o ktorých verejnosť ani netuší, lebo keď to poviete aj médiám, málokto sa tým zaoberá. Možno jedno, dve médiá o tom niečo napíšu.

Ako dlho trvá tento status BBSK ako nelegálneho zamestnávateľa?

Po pár mesiacoch od jeho nástupu do funkcie sa to stalo a odvtedy to trvá až doteraz.

Čo znamená stopnutie eurofondov pre kraj?

My sme investovali okolo 120 miliónov eur celkovo, z toho väčšina peňazí z eurofondov. Tieto peniaze sme použili na opravu ciest. BBSK má viac ako 2 500 kilometrov ciest a najviac mostov zo všetkých krajov. Bez eurofondov sa to nedá. Zateplili sme množstvo škôl, internátov, domovov sociálnych služieb. Teraz vlastne, paradoxne, šetríme Kotlebovi financie na náklady týchto budov. Keď som odchádzal z funkcie, zostal som v úrade do posledného dňa. Nie kvôli tomu, že by som mal na to chuť, to vôbec nie, ani sekundu, ale zostal som preto, aby som vybavil a podpísal zmluvy s ministerstvami za 17 a pol milióna z eurofondov. Ale on sa na to vykašlal, stopol 22 školám čerpanie eurofondov.

Prečo nechce župan čerpať eurofondy?

Ak sa mu nepáči EÚ, to je jedna vec. Ale ja osobne nepoznám nikoho, kto by, keď môže, nečerpal peniaze pre rozvoj svojho mesta, štátu, kraja. To je poškodzovanie záujmov obyvateľov kraja – inak to neviem nazvať. Ak môžem k tomu ešte niečo dodať, od vstupu Slovenska do EÚ (2004) sme iba vďaka eurofondom v našom kraji vytvorili 17-tisíc pracovných miest.

Je Marian Kotleba schopný viesť úrad BBSK?

Je obklopený ľuďmi, ktorí nie sú kvalifikovaní, vôbec nevedia robiť. Na Banskobystrickej regionálnej správe ciest (BBRSC) to vidno najviac. Prvýkrát vytvorili stratu. Oni vlastne ani nevedia, čo tam vlastne robia. V rámci BBRSC majú o 40 percent menšiu produktivitu práce ako rok predtým (2013), to znamená, ako keby z 500 ľudí 200 ľudí neurobilo nič.

Prečo zamestnáva predseda BBSK neschopných ľudí?

On si postrkal svojich ľudí najmä do vedúcich funkcií na úrad, kde už je teraz tretí riaditeľ úradu, jednoducho mu to nebude fungovať, on ich možno bude meniť. Čiže títo sú neschopní. Ale tí obyčajní ľudia len čakajú, akú im dáte úlohu. Keď prišla vo februári jar, my sme zamestnancov posielali na údržbu ciest, výtlky, atď. Títo ľudia len sedeli a nerobili nič. My sme sa trápili získavaním zákaziek, on sa ani neprihlásil do žiadnych zákaziek, myslím tým regionálnu správu ciest. On bude musieť prepúšťať, aj keď on tvrdí, že nebude.

Čo sa týka Banskobystrickej regionálnej správy ciest, môžete teda potvrdiť, že je vedená neodborne a nehospodárne?

Áno. Najlepšie na tom je, že on sa ešte chváli, že nakúpil lacnejšiu soľ, tak potom kde sú tie peniaze, keď vytvára straty? On vymenil všetkých riaditeľov závodov v jednotlivých okresoch, ktorí tam boli, dal si tam svojich ľudí. Oni údajne nemali ani jednu poradu za ten čas. Naši sedeli každý týždeň, zadeľovali si úlohy – veď to keď riadite taký veľký podnik (500 zamestnancov), to je jeho najväčší podnik BBSK. My sme tam mali špičkových manažérov a on si tam dal svojich ľudí. Nemajú žiadne skúsenosti. To nemôže fungovať.

A keď idú niekam na rokovania, tak iba oči prevracajú tí, čo rokujú a pýtajú sa, ako sa môžete uchádzať o nejakú zákazku, keby ste sa aj chceli, on tvrdí, že lopaty a krompáče budú používať namiesto strojov. Tak keby ste bola primátorkou Bratislavy a povedal by vám niekto, že vám urobí údržbu lopatami a krompáčmi, tak vám asi nikto zákazku nedá. Takže aj tie lopaty a krompáče už hovoril v predvolebnej kampani, doteraz si nevyrobili ani jeden krompáč, ani lopatu. Toto sú proste choré myšlienky.

Predseda BBSK písal riaditeľovi RTVS Václavovi Mikovu, že ho žiada o živý prenos diskusie s vami. Vy ste mu odkázali, že kedykoľvek. Stretnete sa teda pred kamerami?

Marian Kotleba stále písal klamstvá. Ja som ho už niekoľkokrát vyzval za ten rok a pol, že tak klame, že si s ním veľmi rád všetky témy prediskutujem. Ja som mal na mysli, že pokojne môžeme ísť do auly v Banskej Bystrici, kde budú všetci novinári a poďme o týchto témach diskutovať, nech oni napíšu, ako to vlastne je. Lebo on odborne nemá šancu s nikým vyhrať, lebo to , čo hlása, je čistý populizmus. Som mu povedal niekoľkokrát, že tak klame, lebo tlačí aj ten svoj občasník Bystrický kraj, ktorý, žiaľ, distribuuje aj do iných krajov. Ja vám poviem jeden príklad – v každom čísle je tam viac klamstiev ako neklamstiev. Napríklad volal mi župan z Prešova, lebo Kotleba vyfotil autá, aké používajú. Ku každému z nich aj napísal cenu, koľko stoja. Prešovský župan má Volvo, volal mi, že toľko, koľko je tam uvedené, toľko to nestálo – on má od zastupiteľstva menší limit o 20-tisíc eur, ako bolo uvedené. No a Kotleba tam napísal, že on šetrí peniaze obyvateľov kraja, pretože má malé Suzuki. Pravda je, že ja keď som bol župan, som jazdil na svojom a on si potom stiahol Tuareg, ktorý som mal mať pôvodne ja a chodil na tom obrovskom Tuaregu. Lenže jeho ľudia ho neodbornou prevádzkou havarovali, úplne ho rozflákali. To sú také totálne klamstvá, vyvoláva dojem pred ľuďmi, aký je on skromný a opak je pravdou. Ja som na neho nahnevaný, že toľko klame.

Prečo si Kotleba vybral na diskusiu práve verejnoprávnu televíziu?

Už som ho vyzval niekoľkokrát do verejnej diskusie. Lenže on si vybral RTVS ako jedinú televíziu, ktorá ho nezostrihá. Tak ja som povedal ok, keď si to dokážete zabezpečiť. Ale on si ju vybral preto, lebo už pred voľbami ho táto televízia odmietla v živom vysielaní, lebo sa báli, že keby tam hovoril nejaké zlé veci, tak ho nedokážu vypípať. Takže ja si myslím, že si to vybral preto, lebo si je istý, že ho odmietnu, lebo sa vyhýba odbornej diskusii.

Čo si myslíte o svojskom Kotlebovom poňatí osláv výročia SNP? Minulý rok vyvesil na úrad BBSK transparent proti NATO, tento rok zase vyvesil na úrad dve čierne zástavy. Nie je to dehonestácia tejto udalosti?

On neuznáva SNP ako niečo, na čo môže byť slovenský národ hrdý. To určite nie. Niekedy možno, keď vidí, že verejná mienka je niekde inde, tak on si hneď prispôsobí rétoriku, aby nevyzeral zlý.

- Reklama -