Ukrajina sa otriasa v základoch. Tymošenková bije na poplach

    0
    Julia Tymošenková v ukrajinskom parlamente (Autor: SITA)

    Ukrajinská vláda v Kyjeve nechce investovať do obnovy bojmi zničených oblastí, kým sa v Doneckom a Luhanskom regióne neprestane ozývať streľba a nezavládne pokoj zbraní dohodnutý v Minsku. Ukrajinská vláda pod vedením premiéra Arsenija Jaceňuka má navyše problémy s koaličnými partnermi. Pôvodne boli vo vláde Blok Petra Porošenka, Blok Julije Tymošenkovej a Ľudový front na čele s Jaceňukom, ku ktorým sa ešte pridali Radikálna strana a strana Samopomich.

    Začiatkom septembra však nastal problém a vládna koalícia sa rozkmotrila na zásadnej politickej téme, ktorá ukrajinskú politickú scénu ovláda od vypuknutia bojov na východe bývalej sovietskej republiky. Ide o decentralizáciu štátnej moci, ktorá je v súčasnosti sústredená v rukách vlády v Kyjeve. Práve spory o to, či decentralizovať Ukrajinu, spôsobili, že koalíciu opustila Radikálna strana. Tá je rázne proti decentralizácii, ktorá by podľa nej znamenala aj federalizáciu štátu. Radikálna strana sa obáva, že by tieto kroky mohli znamenať odtrhnutie východných regiónov Ukrajiny.

    Proti decentralizácii štátu, ktorú plánujú zvyšní koaliční partneri, sa najnovšie postavil aj Blok Julije Tymošenkovej. Hrozí tak rozkol vo vláde, ktorý by mohol naštrbiť už aj tak krehkú dôveru medzi ukrajinskými koaličnými partnermi. Portál Hlavnespravy.sk uviedol, že je „nejasné, ako dlho sa vláda v Kyjeve, ktorá je závislá na západných úveroch, dokáže napriek tomu udržať“. Nálada na ukrajinskej politickej scéne sa tak zhoršuje a ľudia začínajú byť nespokojní s rozhodnutiami politikov, ktoré nemajú podporu občanov.

    Boje ničia Ukrajinu

    V lete sa strhli boje aj na západe Ukrajiny. Tentokrát však nešlo o konflikt s proruskými separatistami. Zbrane proti sebe obrátili členovia Pravého sektora a polície. Pravý sektor pod vedením Dmytra Jaroša totiž vytvoril polovojenské dobrovoľnícke oddiely, ktoré vzali spravodlivosť na niektorých miestach Ukrajiny do vlastných rúk. Medzi Pravým sektorom a vládou vypukol otvorený boj o moc. Koncom augusta uprostred zhromaždenia Pravého sektora v Kyjeve ktosi odpálil granát. Jeden človek prišiel o život a stovka ďalších utrpela zranenia. To je ďalšia obeť, ktorá sa pridáva k tisíckam mŕtvych z východu Ukrajiny.

    Dôkazom toho, že sa na Ukrajine odohráva boj o moc, je podľa Julije Tymošenkovej nedávne zatknutie poslanca a člena Radikálnej strany Ihora Mosijčuka, ktorý bol aj veliteľom dobrovoľníckeho práporu Azov. Tymošenková tvrdí, že škandál okolo zatýkania jedného z poslancov Radikálnej strany je iba zásterka na zakrytie oveľa dôležitejších problémov, ktoré trápia Ukrajinu. „Je to stratégia, ktorá vždy funguje. Ak chcete zakryť dôležité správy, hodíte ľuďom ešte väčší škandál, z ktorého sa pre verejnosť stane priorita,“ uviedla Julija Tymošenková v televíznom rozhovore.

    - Reklama -