Kotlebovci sa vrátili do Gabčíkova. Vítali nás so slzami v očiach, tvrdia

    0
    Protest proti príchodu imigrantov v Trnave (Autor: Peter Števkov)

    Extrémisti na čele s predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja Marianom Kotlebom sú známi svojou nevôľou voči migrantom, ktorí sa do Európy valia v rámci utečeneckej krízy v desaťtisícoch. V sobotu opäť prišli protestovať do Gabčíkova, aby rozbehli petičnú akciu proti migrantom. Ako tvrdia, tentoraz sa nikomu nepodarilo zastaviť ich.

    Čo si to dovolili?

    V Gabčíkove sú ubytovaní utečenci, ktorí u nás prečkajú, kým prebehne azylový proces v Rakúsku. To nemohlo nechať chladnými jednak samotných obyvateľov tejto obce, ale ani predstaviteľov ĽS Naše Slovensko. Občania vyjadrili v petícii svoj nesúhlas už dávnejšie a kotlebovcom vraj na ich osude nesmierne záleží. Aspoň tak prezentovali a zdôvodňovali svoj príchod. „Mnohí zúfalí miestni obyvatelia mali slzy v očiach, keď videli, že so svojimi problémami nie sú sami, že sú tu ešte vždy politici, ktorí stoja za nimi,“ vyzdvihujú samých seba Kotlebovci. Ako uvádzajú, odvážnych občanov chceli podporiť už skôr, ale polícia im v tom zabránila. Stalo sa tak 1. septembra, na Deň ústavy. Kotleba a spol. nevedia  vláde doteraz odpustiť, ako proti županovi zasiahla v Trnave, keď ho predviedli na výsluch. Bolo to kvôli vyveseniu čiernych zástav na Úrad BBSK, čo pobúrilo aj predsedu parlamentu Petra Pellegriniho. „To, čo si dovolila Ficova vláda, minister vnútra Kaliňák a jeho policajná mašinéria 1. septembra 2015, práve na Deň ústavy SR, prekročilo už všetky hranice,“ posťažovali sa vtedy kotlebovci. Polícia vtedy dokonca uzavrela prístup do Gabčíkova pre tých, ktorí sa chceli na demonštrácii zúčastniť.

    Siahnu nám na životy aj na majetok

    O necelé tri týždne na to však už bolo všetko inak. ĽS Naše Slovensko rozprestrela v Gabčíkove svoje transparenty, aby ukázala, že Gabčíkovčania nie sú v boji proti migrantom sami. To však nie je všetko. Keďže v tejto obci žije aj maďarská menšina, členovia strany neváhali, odhodili rozbroje aj zábrany a obyvateľov maďarskej národnosti podporili. V boji proti hrozbe z Blízkeho východu, rozvracačov kultúry a náboženstva, predsa musia byť zajedno. „Tým sme dali jasne najavo, že v situácii, keď je celá Európa ohrozovaná votrelcami z Afriky či Ázie, keď jej hrozí islamizácia a rozvrat našej viery, štátov, kultúry a tradícií, je na mieste odložiť riešenie vzájomných národnostných sporov,“ uvádza strana. Pritom v ich programe sa uvádza aj toto: „Ľudová stana Naše Slovensko chce vybudovať zo Slovenskej republiky národný štát, tak, aby bol Slovák na Slovensku pánom a nie otrokom v službách cudzincov, prisťahovalcov a národnostných menšín.“ Keď však ide o cudzincov, treba asi myslieť selektívne a národnostné menšiny sa tak javia ako to najmenšie zlo. Ako totiž vysvetľujú, migranti budú siahať na životy a majetok všetkých bez rozdielu – Slovákov i Maďarov. Kotlebovci tvrdia, že presne tak isto, ako to robia „cigánski extrémisti“.

    Nezainteresovaný starosta

    ĽS Naše Slovensko odsúxdila postoj starostu Gabčíkova Ivána Fenesa (SMK) za to, že sa voči ich akcii nezachoval pozitívne. Občanov vraj zastrašoval, aby sa na zhromaždení nezúčastnili, lebo je extrémistické a namierené aj proti maďarským menšinám. To si však ľudia okolo Mariana Kotlebu „za klobúk“ nedajú, pretože županov prejav bol dokonca tlmočený do maďarčiny. To, o čom by sa nám zrejme pred niekoľkými mesiacmi ani neprisnilo, sa tak na okamih stalo realitou. Aby toho nebolo málo, preklad zabezpečil Štefan Szaniszló, ktorý je podporovateľom extrémistickej strany. Tá mu je dokonca vďačná, obzvlášť samotný Kotleba, pretože Szanisló mu svojho času daroval pozemky pod Krásnou Hôrkou, na ktorých žije rómska menšina.


     

    - Reklama -