Projekt zmien rodných čísiel nebude ani lacný, ani rýchly. Pripravte sa na radikálnu zmenu

    0
    Minister vnútra Robert Kaliňák (Autor: sita)

    BIFO zaručí, aby sa na základe čísla nedal určiť ani dátum narodenia, ani pohlavie, ako je to teraz. Súčasná podoba rodného čísla sa totiž skladá z roku, mesiaca aj dňa narodenia, za ním je ešte štvorčíslie. Pohlavie sa dá určiť jednoducho – pri ženách sa číslo navyšuje o 50. S tým by však mal byť koniec.

    Nechránime svoje osobné údaje

    Projekt výmeny rodných čísiel by však mal byť jedným zo suverénne najdrahších štátnych projektov za posledné roky.  Ako informuje webový portál denníka SME, na nové softvéry nebudú musieť prejsť len štátne úrady, ale aj nemocnice či súkromní lekári, ako i banky a operátori. Tam všade sa totiž s rodnými číslami pracuje. Ak si chcete napríklad vybaviť novú SIM kartu vo svojom mobilnom telefóne alebo požiadať o úver, tu všade potrebujete zadať svoje rodné číslo. U poskytovateľov zdravotných služieb je to, pochopiteľne, samozrejmosťou. A  teraz sa to má zmeniť, pričom tento nápad prišiel z Európskej únie. Slovensko je totiž jednou z mála krajín v EÚ, kde máme čísla, na základe ktorých možno vystopovať dátum narodenia i pohlavie, a teda nie je zaručená ochrana osobných údajov.

    Dvojnásobné náklady

    Koľko by teda Slovensko mala táto historická zmena stáť? Ministerstvo hovorí o ôsmich miliónoch,  je to však len odhad. Ostatní sumu aj zdvojnásobili. Napríklad Ondrej Macko z IT Touch si myslí, že by to mohlo byť aj 18 miliónov eur, uvádza sme.sk. Dôvodom sú práve celkové náklady, ktoré si projekt bude vyžadovať. Napríklad nemocniciam zabezpečujú softvér viacerí dodávatelia. Problémom môže byť aj samotná štátna zákazka, ktorá sa môže zvýšiť, informuje ďalej portál.

    Zatiaľ paralelne

    Ochrana osobných údajov v podobe rodných čísiel je základným pilierom zmeny, ktorá čaká aj na Slovákov. Každý bude mať pridelené  desaťciferné číslo, ktoré však nebude mať žiadny význam. Zmeny by mohli nastať v horizonte do 10 rokov, dovtedy sa bude BIFO používať paralelne s doteraz prideleným rodným číslom. Ide teda o zmenu, na ktorú máme ešte čas, no zároveň o zmenu, ktorá bude kvôli výmene softvérov finančne zrejme náročnejšia, ako predpovedá ministerstvo.

    Zmenia sa aj zákony

    Rodné čísla sú zložené z cifier, ktoré značia rok, mesiac a deň narodenia. U žien je mesiac narodenia navýšený o päťdesiat. Posledné štvorčíslie je rozlišujúcim znakom osôb narodených v ten istý deň. Menšie zmeny nastali v 50. rokoch minulého storočia. Do roku 1953 boli čísla deväťmiestne a koncovka trojmiestna, od  roku 1954 je číslo desaťmiestne so štvormiestnou koncovkou. Novinka BIFO bude tiež tvorená z desiatich náhodných čísiel i písmen bez významu. Kým sa BIFO zavedie do praxe, budú sa používať aj rodné čísla v doterajšej obdobie. Zmeniť sa však budú musieť desiatky zákonov.
     

    - Reklama -