Mali by sme byť solidárni s Maďarmi. Nemecko si zaslúži odsúdenie, tvrdí o utečeneckej kríze politický komentátor

    0
    Utečenci protestujú. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Prístup našich južných susedov je od toho nemeckého úplne odlišný. Kým Maďari zatvorili hranice,  Nemci volajú po zhovievavosti a celoeurópskej spolupráci pri riešení utečeneckej krízy. Tieto dva diametrálne odlišné názory zaujali komentátora portálu Konzervativnyvyber.sk Daga Daniša. Podľa neho si Maďarsko zaslúži podporu vo svojom snažení. Pýtate sa za čo? „Za to, že sa snaží chrániť vonkajšiu hranicu EÚ a Schengenu – ako kážu pravidlá. A za to, že sa odhodlalo zakročiť proti ilegálnej migrácii, ktorá rozvrátila polovicu Európy,“ píše Daniš vo svojom komentári.

    Maďarsko už totiž nie je ani zďaleka jediná krajina v Európe, ktorá začala striktne strážiť svoje hranice. K podobnému kroku už pristúpili aj Chorváti, Slovinci, Dáni, Fíni, Rakúšania aj Slováci. Nečakane sa k tomuto kroku odhodlalo aj Nemecko, ktoré viacerí odborníci považujú za vzor toho, ako by sa mali európske štáty správať k utečencom. Podľa Daga Daniša sú to však práve Nemci, kto si zaslúži „odsúdenie za svoj prístup k utečeneckej kríze“. Komentátor uviedol, že práve Berlín dal utečencom nesplniteľné sľuby. „Podrazili nohy partnerom, hlavne nárazníkovým štátom Únie, ktoré teraz čelia ešte väčšiemu tlaku nových migrantov. A potom si Nemecko zaslúži odsúdenie za to, že svoje (nemecké) záväzky voči migrantom sa zrazu snaží hodiť na nás. Cez povinné kvóty,“ dodal Daniš.

    Maďari mali podľa Daga Daniša od začiatku krízy jasný postoj k tomu, ako sa zachovajú. „Keď migranti začali hromadne utekať z bezpečia záchytných táborov (tých v Turecku či Grécku) a namierili si to celkom živelne a nekontrolovane do Nemecka, Maďari začali na hranici stavať plot. Chceli chrániť seba. A súbežne s tým aj Európsku úniu,“ píše komentátor Konzervatívneho výberu.

    Maďarský prístup, ktorý presadil premiér Viktor Orbán, porovnáva Daniš s tým, čo urobili Nemci na čele s Angelou Merkelovou. „V prvej fáze Nemci nerobili vôbec nič. Zaspali. V druhej fáze Nemci zistili, že je už neskoro na to, aby dokázali imigračnú krízu zvládnuť. A bez akýchkoľvek konzultácií s partnermi oznámili, že začínajú s politikou široko otvorených dverí,“ píše. Podľa Daniša zostali takýmto prístupom Berlína zaskočené všetky štáty Únie vrátane samotného Nemecka. „Nemci si uvedomili, že všetci noví utečenci, ktorých nalákali do Európy, skončia v Nemecku. A nezmenia na tom nič ani prípadné kvóty, ktorými chcú Nemci svoje záväzky voči utečencom rozšíriť na celú Úniu,“ tvrdí Dag Daniš.

    Celý komentár si môžete prečítať TU

    - Reklama -