Ego je v pohode a basy sa nebojí. Prečo nie je obvinená aj Zmajkovičová? Pýta sa lekár, ktorý na kauzu upozornil

    0
    Raper-právnik Michal Straka alias Ego a poslankyňa za Smer Renáta Zmajkovičová (Autor: SITA/Telekom)

    Obvinený raper Michal Straka si z obvinení ťažkú hlavu nerobí. Vyštudovaný právnik ďalej koncertuje a nad tým, že by sa mal ocitnúť v base, nerozmýšľa. „Vôbec sa necítim za niečo vinný a to aj dokážem,“ povedal Novému času v piatok po svojom vystúpení. „Všetko je to len politická špina. Na nás sa vyvíja tlak, či už cez médiá, alebo cez sociálne siete. Stále musíme niečomu čeliť,“ posťažoval sa raper a snažil sa poodhaliť zákulisie kauzy predraženého CT. „Keby som vám mal začať rozprávať celú kauzu, ako to celé bolo, tak nám nestačí ani päť hodín. Poviem však len v skratke – nič nie je tak, ako sa prezentuje,“ povedal pre Nový čas.

    Situácia v nemocnici je stále napätá. Zamestnanci riešia momentálne najmä pozíciu riaditeľky špitálu Márie Domčekovej. „V poslednom čase sa riešilo najmä to, že riaditeľka je vo svojom kresle neoprávnene a mala by tam skončiť. Takže sme skôr očakávali, ako sa skončí toto. Mala ešte šancu posledného odvolania na ministerstvo vnútra. V správnej rade sme apelovali, aby sa zmenil štatút, aby správna rada mala opäť len päť členov, tak ako to má byť podľa práva,“ konštatuje v rozhovore pre Denník N Alan Suchánek, ktorého do dozornej rady zvolili zamestnanci nemocnice. Ako poznamenáva redakcia denníka, správnu radu ministerstvo zdravotníctva rozšírilo o jedného člena, ktorého menovalo, a potom rada zvolila za riaditeľku Máriu Domčekovú. Prokuratúra lenže povedala, že to bolo protiprávne konanie.

    Náladu medzi zamestnancami mala zlepšiť informácia o trestnom stíhaní. „Sú ľudia, ktorí to chápali od začiatku, a tí, čo tomu celkom neverili, pochopili, že sa tu dialo niečo s CT prístrojom, čo nebolo celkom v poriadku,“ hovorí lekár.

    Nečinná Zmajkovičová

    To, že medzi obvinenými nie je bývalá smerácka podpredsedníčka parlamentu a vtedajšia členka dozornej rady nemocnice Renáta Zmajkovičová, ho prekvapilo. „Dozorná rada má predsa dozorovať. Už len potom, čo vedela, že v roku 2012 sa mal kúpiť lacnejší prístroj. V roku 2012 sa mal uskutočniť nákup nového CT takmer za milión eur s DPH, teda o 600-tisíc lacnejší ako ten, pre ktorý bola kauza CT. Niekedy v apríli či máji prebehla elektronická aukcia a kúpu prístroja odsúhlasili ministerstvo aj správna rada. Stará dozorná rada ešte bez Zmajkovičovej nákup na poslednú chvíľu zastavila, pretože prístroj považovali za predražený. Potom nastúpila nová správna rada a tá nákup prístroja takmer za milión eur s DPH zastavila. Nová správna rada a aj nová dozorná rada už so Zmajkovičovou však potom odobrili ďalší nákup iného CT už zhruba za 1,6 milióna s DPH,“ objasňuje prekvapenie Suchánek pre Denník N.

    Bývalému členovi správnej rady Nemocnice A. Wintera v Piešťanoch Michalovi Strakovi alias Egovi, riaditeľke nemocnice Márii Domčekovej a ďalším šiestim obvineným hrozí až 15 rokov vo väzení za obzvlášť závažný zločin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku v štádiu pokusu.
     

    - Reklama -