Srdcervúce fotografie utečencov alebo mediálna manipulácia v praxi

    0

    Okrem prosiaceho malého Sýrčana sa však na webe objavujú aj fotografie a záznamy, ktoré sú  zmanipulované a prezentované verejnosti bez toho, aby ľudia tušili, že ide o staré či upravené snímky. Takýto prípad popisuje na svojich stránkach aj Denník N, ktorý píše o fotografii preplnenej nákladnej lode, ktorá v týchto dňoch obletela celý svet. Na snímke je síce loď plná utečencov, ktorí padajú z jej paluby do mora, ale nejde o súčasnú humanitárnu katastrofu. Fotografia je stará takmer štvrť storočia a je na nej zachytená loď Vlora, ktorá do Talianska priviezla tisícky utečencov z Albánska. Väčšinu z nich však Taliani vyhostili.

    Problém nie je ani tak v záberoch, ktoré sa dajú nájsť aj na YouTube, ale skôr v tom, že fotografiu spred 24 rokov médiá zneužili na to, aby mohli zahrať na city čitateľom či divákom. Denník N v tejto súvislosti pripomína aj fakt, že nachytať sa na túto mediálnu návnadu nechal aj Richard Sulík.  Predseda strany Sloboda a solidarita totiž zdieľal fotografiu preplnenej lode starú dve dekády vo svojom blogu o utečencoch.

    Denník N informuje aj o tom, že pred tromi rokmi nakrútili dokumentárny film La nave dolce, v ktorom sa objavili zábery z roku 1991. Podobné pohľady na masy utečencov na preplnených lodiach dnes uverejňujú svetové tlačové a obrazové agentúry denno denne, ale 24 rokov stará fotka lode Vlora s 20 000 ľuďmi na palube nemá nič spoločné s aktuálnou utečeneckou krízou.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -