Nedovoľme Ficovi, aby sa hral na Ježiška. Sulík opäť otvoril otázku rovnej dane. Prečítajte si jeho návrh

    0
    Richard Sulík, europoslanec a predseda strany Sloboda a Solidarita (Autor: SITA)

    Politik Ficovho typu, ako Sulík nazval premiéra, by nemal prerozdeľovať peniaze zo sociálneho balíčka. Rovná daň vo výške 15 percent by totiž spôsobila výpadok, ktorý by však bol financovaný zrušením tohto balíčka, informoval europoslanec na svojom Facebooku.

    Najväčšia volebná korupcia v histórii

    O myšlienke rovnej dane písal Sulík ešte v júni tohto roka. „Premiér Robert Fico sa v snahe o svoje znovuzvolenie rozhodol pre najväčšiu volebnú korupciu v histórii Slovenska – od tých, ktorí platia dane, vyberie jednu miliardu eur a rozdá ich tým, o ktorých predpokladá, že ho budú voliť,“ uviedol vo svojom blogu na webovom portáli Denníka N.

    Fico sa zahrá na Ježiška

    Jedna miliarda, to sú podľa neho náklady na tri sociálne balíky. Prvý sociálny balíček priniesol napríklad bezplatné cestovanie vlakom pre študentov a dôchodcov. Fico nelenil a nedávno predstavil aj druhý sociálny balíček. V ňom sa počíta so znížením DPH na základné potraviny alebo napríklad aj so špeciálnym programom pomoci pre okresy s vysokou mierou nezamestnanosti. S tretím sociálnym balíčkom by mal Fico prísť ešte krátko pred voľbami. „Štát donúti daňovníkov túto sumu zaplatiť a Robert Fico sa zahrá na Ježiška a tieto peniaze daruje svojim potenciálnym voličom,“ blogoval vtedy Sulík.

    Bola to chyba a ponaučenie

    Ako presne si však Sulík zníženie dane predstavuje? Aj na to sa ho na sociálnej sieti opýtal jeden komentujúci. Keď mali byť 16-percentné dane, realitou bolo zvyšovanie a aká je teraz istota, že sa dopracujeme na úroveň 15 percent, opýtal sa ho. Na to Sulík uviedol: „Súhlasiť so zvýšením DPH (dočasne do času, kým bude deficit pod 3 %; žiaľ, Fico tento automatizmus zrušil) z 19 % na 20 % bola chyba a verte mi, že mi to je ponaučením. Priame dane sme nezvyšovali,“ priznal europoslanec.  Sulík však v blogu spresňuje, že nejde o rovnú daň, ale rovnakú sadzbu dane z príjmu.

    - Reklama -