Aj my chceme pomôcť utečencom, ale po svojom, odkazuje Lajčák. Čo teda Slovensko urobí?

    0
    Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: sita)

    „Slovensko chce riešenie, ktoré bude riešením a nie falošnou solidaritou alebo riešením na oko,“ zdôraznil minister zahraničných vecí.
    O tom, čo urobí Slovensko ďalej v prípade utečeneckej krízy, sa bude hovoriť v nasledujúcich dňoch a aj na budúcu stredu na pôde Národnej rady. Dávame dohromady balík návrhov, vyhlásil šéf rezortu zahraničia. V piatok sa v Prahe stretnú ministri zahraničných vecí Vyšehradskej štvorky s kolegami z Nemecka a Luxemburska. V pondelok bude na túto tému rokovanie ministrov vnútra. „Každým dňom sa budeme posúvať a v stredu sa bude o téme rokovať v parlamente,“ dodal.

    Návrh predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera má viaceré pozitívne momenty, potreba solidarity a pomoci je úplne jasná, uviedol ďalej minister. Za dôležité označil aj posilnenie návratovej politiky, snahu viac riešiť problémy tam, kde vznikajú a nie vnútri Európskej únie. Na druhej strane sú podľa Lajčáka dva hlavné problémy. Európska komisia (EK) by si nemala monopolizovať rozhodovanie o takejto vážnej téme. Mali by o tom rozhodovať demokraticky zvolení lídri Európskej únie. Junckerov návrh dáva obrovské právomoci EK a pristupuje k tejto nanajvýš citlivej téme ako administratívnemu procesu. Pripomenul, že krajiny V4 nevidia mechanizmus kvót ako riešenie problému. Máme veľa otázok vrátane toho, že samotní migranti kvóty nepodporujú. Minister uviedol jeden príklad, keď za uplynulý víkend prešlo Rakúskom 14-tisíc migrantov a z nich 730 požiadalo o azyl v Rakúsku – čo je päť percent.
    Lajčák zároveň zdôraznil, že Slovensko nerozdeľuje migrantov podľa rasy, etnicity a náboženstva. Našu pomoc sme pripravení dať tomu, kto ju potrebuje, dodal.

    - Reklama -