Turecké jednotky vtrhli do Iraku. Nejdú však po krku islamistom, zabíjajú Kurdov

    0
    Tureckí vojaci na juhovýchode krajiny (Autor: SITA)

    Podľa americkej televíznej stanice CNN prekročili hranice so severoirackým Kurdistanom dva prápory tureckých špeciálnych jednotiek.

    Kurdskí povstalci z Kurdskej strany pracujúcich (PKK) zorganizovali v posledných dňoch niekoľko úspešných útokov proti tureckým bezpečnostným zložkám. V nedeľu bomba PKK zabila 16 tureckých vojakov na juhovýchode krajiny, pričom v utorok bolo po bombovom a raketovom útoku zabitých najmenej 18 tureckých policajtov. Podľa tureckej polooficiálnej spravodajskej agentúry Anadolu kurdskí rebeli zabili od júla najmenej 100 príslušníkov tureckých bezpečnostných zložiek.

    Turecké letectvo v posledných mesiacoch vedie intenzívnu bombardovaciu kampaň proti cieľom PKK v autonómnom severoirackom Kurdistane, ktorý je fakticky nezávislým kurdským štátom a útočiskom kurdských militantov. Nálety Turecko spustilo koncom júla po tom, čo sa PKK priznala k zabitiu dvoch tureckých vojakov. Kurdskí rebeli reagovali vypovedaním dva roky trvajúcej mierovej zmluvy s Tureckom.

    PKK, ktorá sa snaží o vytvorenie nezávislého kurdského štátu v Turecku, vedie už desaťročia ozbrojený boj proti tureckým bezpečnostným zložkám. Turecko, USA aj Európska únia ju považujú za teroristickú organizáciu. Od roku 1984 zahynulo v konflikte viac ako 45-tisíc ľudí. 

    - Reklama -