V Bratislave to vrie. Dosadzuje primátor do podnikov vopred dohodnutých kandidátov? Posúďte sami

    0
    Primátor Ivo Nesrovnal (Autor: sita)

    Ľubomír Belfi z Dopravného podniku Bratislava (DPB) a Roman Achminský z Odvozu a likvidácie odpadu (OLO) opustia šéfovskú stoličku týchto mestských podnikov. Výberová komisia ich nepustila do ďalšieho kola. Klincom do rakvy boli výsledky auditu. Ako sa uvádza na stránke mesta, audity odhalili nehospodárne riadenie a netransparentné postupy verejného obstarávania.

    Odteraz len transparentne

    Bratislavský primátor Ivo Nesrovnal už dávnejšie požiadal o pomoc pri výberových konaniach Transparency International Slovensko. Ako TIS uvádza na svojej stránke, „výber vedenia mestských firiem považujeme súčasne za najdôležitejší krok pre skvalitnenie ich služieb a zlepšenie ich hospodárenia“. Transparentnosť si pochvaľuje aj primátor Nesrovnal. „Som rád, že na základe transparentných výberových konaní vedenie mestských podnikov, ktoré sú postavené na posudzovaní profesionality a odborných skúseností uchádzača, prevezmú schopní manažéri,“ vyhlásil primátor.

    Škandalózne a populistické

    DPB sa však voči výsledku auditu ostro ohradilo. „Zásadne odmietame akékoľvek pochybenia. Naopak, máme informácie, že v audite je vyjadrená pochvala DPB za dobré hospodárske výsledky,“ uvádzajú na svojej webovej stránke. DPB ďalej uvádza, že primátorove tvrdenia sa nezakladajú na pravde. Nie sú si vedomí žiadnych manažérskych zlyhaní, ale ak má primátor náhodou na mysli nákup nových vozidiel, na to sú, naopak, hrdí a odkazujú mu, že vďaka využitiu prostriedkov z EÚ ušetrili mestu až 230 miliónov eur. Vo svojom stanovisku sa vyjadrujú k niekoľkým bodom, ktoré sú reakciou na údajné zistenia od magistrátu. Ten napríklad na margo poistenia uviedol, že si ho manažéri a členovia dozornej rady mali platiť z vlastného vrecka, čím by Bratislavčanom ušetrili dokopy jeden milión eur. „Je to snaha škandalizovať vedenie DPB a tento výrok považujeme za populistický,“ ohradilo sa vedenie. V dopravnom podniku si myslia, že mesto svojimi zisteniami len chcelo znevážiť a spochybniť prácu generálneho riaditeľa.

    Bez výberového konania

    Čo sa týka činnosti OLO, hlavné mesto vo svojom stanovisku uvádza, že k najzávažnejším pochybeniam patrilo verejné obstarávanie, resp. neakceptovateľné postupy pri ňom. „Zmluvní dodávatelia boli priamo schválení predstavenstvom bez realizácie obstarávania, pri obstarávaní niektorých služieb neprebehlo výberové konanie,“ uvádza webová stránka mesta. Generálny riaditeľ sa vraj nominoval do trojčlenných výberových komisií vyhodnocujúcich predložené ponuky.

    Komu stúpili na otlak?

    Denník Plus JEDEN DEŇ včera priniesol informácie, že voľba nových šéfov mestských podnikov bude len fraška, pretože dopredu je už všetko rozhodnuté. Disponuje dokonca uznesením, na ktorom je už o víťazných kandidátoch rozhodnuté dopredu. Podľa neho sa má stať predsedom predstavenstva DPB Milan Urban a na čele OLO má stáť Róbert Molnár. Magistrát k tomu hneď vydal stanovisko, v ktorom uvádza, že v tejto súvislosti už podali trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. „Je zjavné, že transparentným nastavením výberových konaní sme vstúpili do politických a ekonomických záujmov v mestských podnikoch,“ vyhlásil primátor. Ide o text uznesenia mestského zastupiteľstva, ale ako uvádza vedúci právneho oddelenia magistrátu Martin Katriak, každému musí byť jasné, „že ide o amatérsky podvrh, ktorý by v skutočnosti nikdy nemohol byť odbornými útvarmi magistrátu predložený na schválenie mestskému zastupiteľstvu“. A to z toho dôvodu, že mestské zastupiteľstvo nemá právomoci na schvaľovanie osoby za predsedu predstavenstva obchodnej spoločnosti, ale za zástupcu hlavného mesta v predstavenstve spoločnosti.

    Už sa prezentovali

    Kandidáti na šéfov bratislavských mestských podnikov prešli užším výberom v pondelok 7. septembra. Dnes 9. septembra sa predstavili verejnosti, aby v Zrkladlovej sieni Primaciálneho paláca prezentovali svoje predstavy riadenia. Okrem šéfov DPB a OLO sa budú vyberať aj predsedovia predstavenstva Bratislavskej vodárenskej spoločnosti a spoločnosti Metro Bratislava. O víťazoch napokon rozhodne mestské zastupiteľstvo koncom septembra. Už teraz však boli medializované informácie, že môže ísť o rodinkárstvo, najmä čo sa týka Milana Urbana, kandidáta za DPB.
     

    - Reklama -