Prečo má každý utečenec smartfón? Poznáme vysvetlenie

    0
    Utečenci pred autobusovou stanicou v Belehrade. Do Srbska denne príde až tisíc migrantov, ktorí sa chcú dostať ďalej do Európy. Najmä do Nemecka a Švédska. (Autor: Radim Panenka)

    Vlastniť mobilný telefón, ktorý má v sebe kameru, internet, GPS, mapy a ďalšie užitočné vymoženosti už nie je v súčasnosti také nákladné, ako by sa mohlo niektorým ľuďom zdať. Denník  The Independent s istou dávkou irónie píše, že vlastníctvo mobilu by malo asi podľa niektorých ľudí zbaviť utečencov práva na pomoc v situácii, v ktorej sa nachádzajú. „Len pred pár týždňami sa antiimigračná brigáda sťažovala, že utečenci sú nekvalifikovaní a chcú len naše výhody. Teraz tvrdia, že migranti sú príliš bohatí, namiesto toho, aby jasne povedali, že našou prioritou musí byť pomoc chudobným,“ píše na svojich stránkach britský denník.

    Ako veľmi, ak vôbec, by sme sa mali pozastavovať nad tým, že utečenci, ktorí do Európy prichádzajú z vojnou zmietanej Sýrie, majú pri sebe aj moderné mobily? Sýria síce nepatrí k najbohatším krajinám na svete, ale nie je ani tak celkom chudobná. Podľa Svetovej banky patrí medzi štáty, v ktorých majú ľudia „nižší stredný príjem“. Ešte v roku 2007 bol hrubý domáci produkt na jedného obyvateľa Sýrie na úrovni 1 850 dolárov. Pre 4 roky trvajúci konflikt klesol na 1 620 dolárov na obyvateľa, ale ani to nie je podľa Svetovej banky úplná katastrofa.

    Nečudo, že majú smartfóny

    Smartfón je už dnes skôr prirodzenou súčasťou každodenného života, než vymoženosťou určenou pre vyššie vrstvy obyvateľstva. Takýto mobil má dnes už takmer každý, od detí na základných školách až po dôchodcov. Podľa denníka The Independent sa preto niet čomu čudovať, že aj utečenci, ktorí si z domu berú len minimum vecí potrebných na prežitie, majú pri sebe smartfóny. Mobilný telefón je totiž často to jediné spojenie so svetom či rodinou, ktoré utečencom po odchode z domoviny zostáva.

    Zopár číselných faktov

    Denník The Independent s odvolaním sa na výročnú správu CIA z roku 2014 uviedol, že v Sýrii pripadlo vlani na 100 obyvateľov krajiny 87 mobilných telefónov. Len pre porovnanie, v Egypte to je 110 mobilov na 100 obyvateľov a napríklad v takej Británii pripadá na stovku ľudí až 123 mobilných telefónov. Celosvetový rozmach smartfónov spôsobila v uplynulých rokoch najmä ich klesajúca cena. Kým pred pár rokmi stáli tieto zariadenia stovky dolárov či eur, dnes už sa dajú staršie modely smartfónov kúpiť za zlomok ich pôvodnej ceny. Pri cene od 25 do 50 libier za mobil s kamerou, internetom a ďalšími aplikáciami je preto podľa britského denníka The Independent nezmyselné sa vôbec pýtať, odkiaľ majú utečenci smartfóny.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU

    - Reklama -