Byrokrat Richter chce teraz zvyšovať materskú? Tu niečo nesedí a exminister Mihál to prezradil

    0
    Bývalý minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál. (Autor: SITA)

    Minister práce totiž podľa Mihála doteraz pre matky neurobil nič. Rodičovský príspevok ani prídavky na dieťa sa nezvyšovali už tri roky. Aká náhoda, že sa to bude diať začiatkom roka 2016, bloguje Mihál na portáli hnonline.sk.

    Znížený strop, byrokratická povinnosť

    Kritikou však u neho neprešiel len Richter, ale aj Fico. Vyčíta im, že namiesto zvyšovania chcú minister a vláda  znížiť strop príspevku na starostlivosť o dieťa o celých 150 eur pri deťoch v obecných škôlkach. A to nie je všetko. „Zaviedol byrokratickú povinnosť nahlasovať úradu sociálnych vecí po dosiahnutí troch rokov veku dieťaťa, ako sa rodičia budú o svoje dieťa starať,“ pridal ešte výčitku na Richterovu adresu.

    Štedrá bývalá vláda

    Naopak, vláda Ivety Radičovej bola podľa neho tá správna, pretože materské dávky sa zvyšovali až dvakrát, a nedialo sa to takto populisticky pred voľbami ako teraz. Velebí aj ďalšie pozitívne zmeny, ktoré vo vláde Radičovej vtedy nastali. Bodaj by aj nie, keď bol vtedy minister práce. „Umožnili sme poberať materské aj adoptívnym rodičom, respektíve náhradným rodinám. A po tom, ako si vyčerpá svoju materskú matka, môže ísť na polročnú platenú materskú aj otec,“  vymenúva ďalšie pozitíva Mihál.

    Ako na futbale

    Súčasnú Ficovu a bývalú Radičovej vládu prirovnáva k futbalovému skóre, ktoré je podľa neho v tomto prípade 3 : 1. Mihál tvrdí, že podpora rodín by mala byť výraznejšia, pretože deti sú naša budúcnosť. V strane by chceli zaviesť odvodový bonus, aj zjednotiť materskú a rodičovský príspevok do jednej dávky.  Výška dávky by mala dosiahnuť až neuveriteľných 90 percent čistej mzdy. „Prepočty dokazujú, že takáto štedrá dávka bude možná,“ nádejá sa na záver Mihál.
     

    Celý komentár Jozefa Mihála si môžete prečítať TU

    - Reklama -