Vo fabrike sa vraj pracuje lepšie ako v kancelárii, odkazuje z kancelárie nitriansky župan Belica. Vyjadril sa aj ku školstvu

    0
    Najväčšími súpermi súčasného predsedu Nitrianskeho kraja Milana Belicu budú zrejme Milan Uhrík a Ján Greššo. (Autor: SITA)

    Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Milan Belica je pripravený ponúknuť Jaguaru na spoluprácu kvalitné stredné školy. Chce podchytiť budúcich stredoškolákov a hľadá školu na spoluprácu.

    Slovensko sa označuje aj ako automobilová veľmoc, na čo je však potrebná aj dostatočná kvalifikácia, ktorú môžu zabezpečiť aj kvalitné školy technického zamerania. Také sa v Nitrianskom kraji pritom môžu nachádzať, napríklad priamo v krajskom meste Nitra, Zlatých Moravciach, ale aj v mestečku v Novozámockom okrese, v Šuranoch. Teraz tam chce Belica nahnať audit, aby sa zistilo, aký majú tieto školy potenciál. „To sú školy, ktoré sú už dnes veľmi slušne vybavené, takže tam by som nemal žiadnu obavu. My sme systém duálneho vzdelávania začali robiť päť rokov predtým, ako bol prijatý zákon, takže v tomto smere nezaostávame,“ ubezpečil Belica. Treba však aj väčšiu podporu zamestnávateľov.

    Keďže závod má začať vyrábať v roku 2018, je potrebné už teraz začať na kvalite výučby pracovať. Kraj sa navyše už dlhšie snaží podporiť vzdelávanie na stredných odborných školách, ktoré môžu dať študentom do budúcnosti omnoho viac ako gymnáziá. Belica by bol rád, keby to pochopili mladí, ale aj ich rodičia, ktorí stále majú, pokiaľ ide o odborné škôly, predsudky. Myslia si, že dieťa bude po skončení školy ťažko pracovať vo fabrike, v špine a zlých podmienkach. „Nie je to pravda, sú tam aj iné možnosti a niekde sa pracuje naozaj lepšie ako v kancelárii,“ odkazuje Belica.


     

    - Reklama -