Utečencov už nič neodradí. Tí ľudia sú v pohybe už dva-tri roky, len teraz prichádzajú k nám, hovorí odborníčka na migráciu

    0
    Zuzana Vatráľová, Vedúca Medzinárodnej organizácie pre migráciu (Autor: SITA)

    Čo sa deje v Európe posledný pol rok? Prečo sem prichádza také obrovské množstvo migrantov? Zuzana Vatráľová vidí príčiny dnešnej utečeneckej krízy v Európe ako dôsledok pádu režimov v severnej Afrike až po teror Islamského štátu v Sýrii. „Teraz vidíme dôsledky toho, čo sa dialo za uplynulých päť až sedem rokov,“ vyjadrila sa pre server Čas.sk.

    Pokračuje, že od začiatku roka dorazilo do Európy približne 250-tisíc utečencov. Dodáva, že  „v porovnaní s náporom, akému čelia štáty susediace s vojnovými zónami stále je to oveľa menej“. V Jordánsku a v Libanone je vraj vyše 1,5 milióna utečencov zo Sýrie.

    Sú  na ceste aj niekoľko rokov

    Akú majú motiváciu migranti pre útek do Európy? Vatráľová hovorí, že „väčšinu z nich nezastaví nič“. Ako príklad uviedla migrantov zo subsaharskej Afriky. Tí sú na ceste údajne aj niekoľko rokov. „Kým sa dostanú do Líbye, minú všetky peniaze a neraz tam zostanú aj roky, aby si zarobili na cestu ďalej. A keď sú už v Líbyi, vlastne iba kúsok od vytúženého cieľa, tak ich hrozba, že by sa mohli utopiť, neodradí,“ vyjadrila sa pre Čas.sk

    Prečo chcú ísť do Nemecka?

    Šéfka úradu Medzinárodnej organizácie pre migráciu v SR hovorí, že „ak sa utečenecká rodina prepracuje do Maďarska a chce ísť do Nemecka, väčšinou je to preto, že už tam majú nejakých príbuzných a vidia tam väčšiu možnosť integrácie. To je legitímne očakávanie od niekoho, kto riskoval životy a minul všetky financie na to, aby sa dostal až sem“, myslí si.

    Slovensko môžu obohatiť

    Vatráľová tvrdí, že s imigrantmi, ktorí sú hoci z úplne odlišných kultúr, máme na Slovensku veľmi dobrú skúsenosť. Títo ľudia sa do spoločnosti úspešne integrovali a podľa jej slov nie sú na ťarchu. „Nech už Slovensko prijme akýkoľvek počet utečencov, vždy nás to na začiatku bude niečo stáť. Ale väčšinou to bude investícia, ktorá sa krajine vráti,“ povedala.

    Celý rozhovor si môžete prečítať TU

    - Reklama -