Pošlite tam armádu. Robert Fico stratil s imigrantmi definitívne trpezlivosť

    0
    Robert Fico, predseda vlády SR (Autor: SITA)

    Kvóty sú opäť na stole. Pre ilustráciu len pripomeňme, že štáty únijnej dvadsaťosmičky ich už v minulosti jednoznačne odmietli. Komisia kvótami plánovala uľahčiť situáciu Grécku a Taliansku, ktoré sa s náporom utečencov pasovali najviac. V rámci solidarity mali aj ostatné štáty Únie prevziať utečencov pôvodom zo Sýrie či Eritrey, u ktorých je veľká pravdepodobnosť udelenia azylu. Krajiny EÚ sa dohodli na dobrovoľnom prerozdelení 32 000 utečencov. Teraz od nich bude komisia žiadať štvornásobný počet – 120 000.  

    Rokovala aj V4

    O najnovšom návrhu Komisie sa minulý týždeň v Prahe rozprávali aj predsedovia vlád krajín Višegrádskej skupiny (V4). Jej členovia, teda  Slovensko, Poľsko, Česko a Maďarsko prideľovanie utečencov podľa kvót jednoznačne odmietajú. Na zásadnom odmietaní ďalších utečencov naďalej zotrváva s ďalšími krajinami V4 aj Slovensko. „My nie sme schopní integrovať Rómov, tak sa netvárme, že sme schopní integrovať niekoho, kto sem príde s úplne iným náboženstvom a tradíciami,“ vyhlásil premiér Robert Fico v rozhlasovej relácii Sobotné dialógy.

    V diskusnej relácii RTVS o 5 minút 12 sa premiér vyjadril, že utečenci na Slovensku aj tak ostať nechcú. „Chcú ísť najmä do Rakúska, Nemecka, Francúzska či Veľkej Británie. Nemôžem za to, že krajiny V4 nie sú pre utečencov atraktívne. Zbytočne nám teda niekto bude nanucovať povinné kvóty. Ako ich tu udržíme? Budeme ich nasilu integrovať, priviažeme ich reťazami?“ pýtal sa Fico.

    Rozlišujme medzi migrantmi

    Robert Fico chce medzi migrantmi rozlišovať. Rozdiel je podľa neho medzi tými, ktorí sú ohrození na živote a medzi ekonomickými utečencami
    Denník SME píše, že „za hlavnú príčinu silnej vlny migrácie označil Fico najmä destabilizáciu krajín ako Líbya či Sýria. Situáciu tam preto podľa neho treba riešiť vojensky. Ak na to OSN dá mandát, zapojiť by sa podľa neho malo aj Slovensko“.

    Nie sme v tom sami

    V odmietaní utečencov nie je Slovensko názorovo osamotené. Český exprezident Václav Klaus  rozbehol petíciu, ktorá odmieta kvóty a vyzýva vládu, aby zabezpečila hranice všetkými prostriedkami. Súčasný prezident Miloš Zeman jeho iniciatívu plne podporil.


     

    - Reklama -