Prečo sa utečencom nepáči v Maďarsku? Prezradili to na plné ústa. Maďari toho začínajú mať už dosť

    0
    Migranti v Maďarsku (Autor: SITA)

    „Maďarsko je chudobná krajina. Nedokáže nám ponúknuť život, ktorý hľadáme. Nedokážu nám poskytnúť ani jedlo a vodu,“ povedal jeden zo sýrskych utečencov pre denník The Washington Post po príchode do Maďarska. Podobne ako ostatní utečenci sa chce aj 21-ročný Yahya Lababidi dostať ďalej do západnej Európy.

    Utečenci najčastejšie vyhľadávajú spôsoby, ako sa dostať do Nemecka. Práve nemecká kancelárka Angela Merkelová im totiž prisľúbila, že prijme všetkých utečencov z vojnou zmietanej Sýrie. Informácia sa rozšírila medzi žiadateľmi o azyl ako požiar a utečenci rýchlo zistili, že musia využiť každú možnosť, ako sa dostať do vysnívanej krajiny, ktorá by im poskytla ubytovanie, jedlo a zázemie ich rodinám. „Utiekol som pred vojnou a čakal som, že tu to bude lepšie,“ povedal mladý sýrsky utečenec, ktorý je rozhodnutý pokračovať v ceste z Maďarska do vytúženého Nemecka.

    Maďarskí lídri proti utečencom

    Maďarskí lídri urobili podľa denníka The Washington Post „všetko preto, aby vzbudili v ľuďoch odpor voči utečencom“. Pravdepodobne bola táto taktika úspešná, pretože strach z utečencov nemajú len Maďari, ale aj ostatné národy Európskej únie. Kritici európskej reakcie na utečeneckú krízu tvrdia, že Európa zmietaná v dvadsiatom storočí diktatúrami a vojnami by mala prejaviť viac sympatií k tým, ktorí potrebujú pomoc. „Čelíme historickému momentu, možno najväčšiemu, akému musela Európska únia čeliť za uplynulé desaťročia,“ povedal pre The Washington Post Yves Pascouau, ktorý má v Centre pre európsku politiku na starosti sekciu migrácie.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -