Fico chce chrániť slovenskú pôdu. Prečítajte si však, pre koho ju vykupuje

    0
    Robert Fico, predseda vlády SR (Autor: SITA)

    Podľa Denníka N je debata o ochrane pôdy pred predajom do zahraničia iba ďalšou novou témou, ktoré Fico skúša na voličov. Pár mesiacov pred voľbami navrhuje zastaviť predávanie slovenskej pôdy cudzincom a opakuje to pri každej vhodnej príležitosti. „Považujem za správne otvoriť otázku ústavnej ochrany poľnohospodárskej a lesnej pôdy pred jej skupovaním cudzincami,“ uviedol Fico. Práve štát vykupuje pozemky, na ktorých má stáť automobilka Jaguar Land Rover, ale aj v tomto prípade vznikajú pochybnosti, ktoré vyvolávajú špekulanti s pozemkami.

    Pôda ako strategická surovina

    Smer chce diskutovať o ústavnej ochrane slovenskej pôdy pred predajom do zahraničia, ale nesľubuje, že zmenu zavedie aj do ústavného zákona. Na jeho schválenie by vládna strana potrebovala získať hlasy ďalších siedmich poslancov, ktorí by návrh ústavného zákona podporili. Všetko tak zostáva v rovine diskusie, ale pre Smer téma funguje ako dobré lákadlo na tých voličov, ktorí počúvajú na vyhlásenia spojené s ochranou národného majetku.

    Európska únia je proti

    Aj keby sa Ficovi podarilo získať podporu na prijatie ústavného zákona o ochrane slovenskej pôdy, tak narazí na odpor Bruselu. Už teraz sú naše zákony údajne v rozpore s pravidlami Európskej únie. „Európska komisia požiadala v marci tohto roka Bulharsko, Maďarsko, Litvu a Slovensko, aby predložili vyjadrenia k ich právnym predpisom upravujúcim nadobúdanie poľnohospodárskej pôdy. Tieto právne predpisy obsahujú niekoľko ustanovení, ktoré sa podľa práva Únie môžu považovať za obmedzenia voľného pohybu kapitálu a slobody usadiť sa,“ odpovedal Denníku N hovorca komisie na Slovensku Andrej Králik. Komisia sa podľa Králika domnieva, že vnútroštátne ustanovenia obsahujú aj určité obmedzenia, ktoré môžu ponechávať priestor na diskriminačné zaobchádzanie s investormi z iných členských štátov.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -