Radičovej elity idú do basy. Krk im zlomili úplatky

    0
    Bývalý veľvyslanec SR v keni Igor Líška (vpravo) na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku (Autor: SITA)

    Trest obom mužom obvineným z nepriamej korupcie vymeral Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku. „ŠTS obom odsúdeným zamietol žiadosti o odklad výkonu trestu odňatia slobody a nariadil im obom termín nástupu do výkonu trestu na 21. 9. 2015. Zároveň im umožnil zaplatiť peňažné tresty v desiatich splátkach, každú po sume 1500 eur,“ uviedla pre TASR hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

    Špecializovaný trestný súd v Pezinku rozhodoval o treste pre Novotného a Lišku druhýkrát. Vlaňajší a oveľa miernejší verdikt ŠTS totiž v polovici júna tohto roka zrušil senát Najvyššieho súdu pod vedením dnes už zosnulého Milana Karabína. Pôvodne mali dostať aktéri nepriamej korupcie za spolupáchateľstvo len podmienku a peňažné tresty a každý mal zaplatiť 10 000 eur. Voči tomuto rozsudku sa však odvolal prokurátor aj obaja obžalovaní, ktorí dúfali v zmiernenie trestu. Po návrate prípadu na ŠTS v Pezinku sa však stal presný opak a obaja muži si okrem peňažných trestov odsedia aj vyše roky vo väzení, informuje ďalej TASR..

    Za čo idú sedieť?

    Radičovej bývalého poradcu Novotného a niekdajšieho veľvyslanca v Keni Lišku odsúdili za to, že  ešte v roku 2011 prijali od podnikateľa Petra Kňazíka a sprostredkovateľa Pavla Prečucha úplatok vo výške 30.000 eur. Výmenou za tento finančný „dar“ im mali obaja odsúdení vybaviť dotácie vo výške 300.000 eur z Úradu vlády na dokončenie pozastavenej prestavby biatlonového areálu. Novotný a Liška  prisľúbili aj dotácie z ministerstva školstva. Na prestavbu a rekonštrukciu Národného športového areálu v Osrblí tak bolo vyčlenených spolu 1,6 milióna eur z ministerstva školstva a rezervy vtedajšej predsedníčky vlády.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -