Radšej som kráľom v malom ako králičkom vo veľkom. Ivo Valenta, český senátor a úspešný podnikateľ, mieri aj na Slovensko

    0
    Český podnikateľ a senátor Ivo Valenta (Autor: Archív Iva Valentu)

    Český kráľ hazardu, ako Iva Valentu prezývajú, odhalil v rozhovore viacero zaujímavých faktov o svojom živote aj podnikaní. Sám tvrdí, že za 25 rokov, počas ktorých pôsobí v tomto biznise, si na označenia a prezývky typu kráľ hazardu zvykol, alena tomto poli podnikania existujú oveľa väčší hráči, ako je on sám. „Sú to väčšinou naši partneri alebo dodávatelia hracích automatov. To sú praví králi. Ale ja som radše j kráľom v malom ako králičkom vo veľkom,“ uviedol Valenta.

    Hazardné hry nehrá, radšej riskuje v podnikaní

    Valenta v kasínach a podnikoch nikdy nehráva, ale priznal sa, že to v živote už skúšal. „Samozrejme, už som hral. Ale keď idem do kasína, tak iba s priateľmi a fakt stojím bokom a iba sa pozerám,“ uviedol český multimilionár. Podľa Valentu je hazard rovnaké podnikanie ako ktorékoľvek iné s tým rozdielom, že ho ľudia považujú za niečo zlé či dokonca nelegálne. Český senátor investuje aj na Slovensku. V Trenčíne dal zrekonštruovať hotel Elizabeth a vďaka jeho investíciám prvého augusta znovu otvorili v Trenčianskych Tepliciach známe kúpalisko Zelená žaba, ktoré roky predtým chátralo. „Bola to pre mňa výzva. Biznis, ako sú Zelená žaba alebo hotely, dnes nie je ziskový, sme radi, ak sme na nule. Ale to je teraz. Dívam sa dopredu a o desať rokov bude situácia iná, pretože ľudia budú mať vyššiu životnú úroveň a budú chcieť relaxom tráviť voľný čas. Myslím, že Zelená žaba bude veľmi zisková,“ tvrdí Valenta, ktorý dúfa, že na Zelenú žabu budú znova chodiť najmä Slováci, ale aj zahraniční turisti.

    Zlaté ´90

    Prvé hracie automaty priviezol Valenta do vtedajšieho Československa ešte v roku 1990, ale nemal s týmto druhom podnikania vôbec žiadne skúsenosti. „Preto sme museli na sebe poriadne pracovať, aby sme sa dostali tam, kde sme dnes. Som hrdý, že hazard sme vždy robili v súlade s literou zákona, nikdy sme nešli za hranu ani sme nepodnikali v štátoch, kde neboli zákony o hazarde. Na to som fakt hrdý, preto sa ma dotýkajú útoky všelijakých politikov, ktorí sa chcú zviditeľniť a obviňujú nás, že robíme niečo zle,“ hovorí Valenta na margo snáh politikov o obmedzovanie hazardu v mestách a obciach.

    Silná regulácia je zlá, ale prohibícia je najhoršia

    Podľa Valentu je hazard legálne podnikanie povolené zákonom podobne ako stovky ďalších podnikateľských aktivít zameraných na iné oblasti ľudského života, než je zábava. „Ale veď oni to povolili, hazard je zákonné podnikanie,“ hovorí Valenta v narážke na politikov, ktorí sa snažia regulovať alebo úplne zakázať hazard. „Myslím si, že každá silná regulácia podnikania je zlá a úplne najhoršia je prohibícia. Ľudia vždy hrali, hrajú a budú hrať, a keď im to zakážete, tak si nájdu cestičky, ako to obísť. A to je zlé,“ dodáva český kráľ hazardu.

    Proti hazardným hrám, výherným automatom či kasínam broja politici stále viac. Zákaz umiestňovať herne v blízkosti škôl je už samozrejmosťou, ale na Slovensku a v susednom Česku je stále bežnejšou praxou aj odstraňovanie výherných automatov z krčiem na dedinách. Proti podnikateľom, ktorí prevádzkujú herne a kasína v hlavnom meste Slovenska, sa krátko po nástupe do funkcie postavil aj bratislavský primátor Ivo Nesrovnal. „Som presvedčený, že Bratislava aj celé Slovensko majú väčšie problémy, ktoré treba riešiť. Všetko je to iba populizmus. Opakujem, je určite lepšie, keď v hazarde podnikajú legálne firmy podľa zákonov a štát má z toho peniaze, ako keby sme sa tvárili, že takéto niečo tu nie je, a dopadli ako napríklad v Poľsku, kde sú státisíce nelegálnych prístrojov a riadi to mafia,“ uviedol Valenta.

    Celý rozhovor s Ivom Valentom si môžete prečítať TU

    - Reklama -