Koniec imigračnej vlny v Európe? Minister Lajčák predstavil recept, ako zastaviť prílev utečencov

    0
    Zľava: Minister obrany Martin Glváč a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

    Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák to uviedol na stretnutí so svojim slovinským rezortným kolegom Karlom Erjavcom v Blede, v Slovinsku. Minister Lajčák pripomenul, že od júnového summitu lídrov Európskej únie nedošlo k žiadnym zásadným krokom na zastavenie pašerákov, ktorí profitujú na utrpení iných. “Utečenci naďalej zomierajú pri zúfalých pokusoch dostať sa do EÚ. Prečo nevidíme intenzívnejšiu spoluprácu bezpečnostných a spravodajských zložiek pri rozkladaní pašeráckych sietí? Ako je možné, že vonkajšia hranica EÚ je naďalej priepustná? V rámci EÚ potrebujeme otvorenú a úprimnú diskusiu o všetkých týchto aspektoch. Len tak sa môžeme posunúť bližšie k nájdeniu komplexného a udržateľného riešenia,“ uviedol Lajčák.

    “Migrácia je pre nás momentálne problém číslo jedna a všetko úsilie v rámci EÚ by malo smerovať k jeho vyriešeniu,” konštatoval ďalej Miroslav Lajčák na stretnutí so svojim slovinským rezortným kolegom Karlom Erjavcom v Blede. Obaja sa zhodli, že kvóty hoci riešia jeden čiastkový problém, nie sú komplexnou odpoveďou na výzvu, ktorú predstavuje neustály prílev utečencov do Európy. S ministrom K. Erjavcom tiež konštatovali, že utečenci a migranti nemajú záujem ostávať v krajinách, ako je Slovensko alebo Slovinsko a smerujú predovšetkým do západných krajín EÚ, kde ich priťahujú veľkorysé azylové systémy.

    O probléme migrácie diskutoval Miroslav Lajčák v Blede aj so srbským premiérom Alexandrom Vučičom. Srbsko čelí veľkému náporu migrantov, ktorí prichádzajú cez Macedónsko a Grécko a snažia sa pokračovať ďalej do EÚ cez Maďarsko. Minister zahraničných vecí SR vyjadril pochopenie pre záťaž, ktorú v tejto súvislosti nesie Srbsko a ocenil, že ju zvláda bez toho, aby prijímalo krajné a diskriminačné opatrenia. Srbsko si podľa Miroslava Lajčáka zaslúži väčšiu podporu zo strany EÚ – nielen priamou pomocou pri zvládaní náporu utečencov, ale aj vo vlastnom integračnom procese otvorením konkrétnych kapitol prístupových rokovaní s EÚ čo najskôr.

    - Reklama -