Rakúsko zastavovalo vlaky plné utečencov, no nepomohlo to. Čítajte správy, ktoré ste si z európskych železníc asi nevedeli predstaviť

    0
    Utečenci čakajúci na budapeštianskej železničnej stanici Keleti (Autor: SITA)

    Prechod utečencov na nemecké územie nebol bezproblémový. V Nemecku zastavili jednu z vlakových súprav znova a 190 cestujúcich previezli do budovy bývalých vojenských kasární v Rosenheime, aby migrantov zaregistrovali. Problém v tomto prípade predstavuje fakt, že veľa utečencov pri sebe nemá platné alebo vôbec žiadne doklady, čo komplikuje vypisovanie žiadostí o azyl a predlžuje celú procedúru udeľovania štatútu utečenca. Ďalšie dve stovky utečencov sa dostali priamo do Mníchova bez komplikácií.

    Prechod cez členské krajiny Európskej únie uľahčuje utečencom Schengenský priestor, v ktorom sa môžu pohybovať bez toho, aby ich niekto kontroloval. Táto prax sa však na niektorých hraniciach Únie môže stať minulosťou. Prvé kontroly už robia aj Nemci, ktorí očakávajú, že tento rok k nim príde požiadať o azyl až 800-tisíc utečencov. Práve Nemecko prijme ročne najviac utečencov spomedzi všetkých členských krajín európskej dvadsaťosmičky. Aj v Nemecku sa však dvíha vlna odporu voči migrantom, ktorých nie všetci obyvatelia vítajú s otvoreným náručím. Práve naopak. Stále častejšie sú útoky pravicových radikálov namierené na ubytovne utečencov a azylové centrá, ktorých polícia v lete riešila hneď niekoľko.

    Rakúske úrady ustúpili davu utečencov

    Rakúske úrady chceli stovky utečencov z vlakových súprav odviezť naspäť do Maďarska. Prejsť ďalej do Nemecka mali pôvodne len tí, ktorí u našich južných susedov ešte nepožiadali o azyl. O utečencov sa totiž má podľa pravidiel EÚ postarať prvá krajina, v ktorej požiadajú o azyl. Toto pravidlo sa však pod tlakom vlny migrantov nedalo dodržať a Rakúšania preto pustili vlaky ďalej. Niekoľko stoviek utečencov však vystúpilo už vo Viedni.

    Žiadna kontrola, žiaden problém

    „Vďakabohu si od nás nikto nepýtal pas. Žiadna polícia, žiaden problém,“ hovorí v rozhovore pre denník The Guardian jeden z utečencov, ktorým sa podarilo cez Rakúsko dostať až na nemecké územie. Jeho meno je Chalil, má len 33 rokov a bol učiteľom v sýrskom meste Kobané, ktoré bolo niekoľko mesiacov epicentrom bojov medzi sýrskou armádou a militantmi z radikálnej organizácie Islamský štát. Chalil bol jedným zo šťastlivcov, ktorým sa podarilo dostať vlakmi až do Nemecka, kde dúfajú v lepší život.

    Nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorú niektorí utečenci familiárne prezývajú „mama Merkel“, už varovala, že jej krajina stojí pred obrovskou výzvou, ktorú predstavujú státisíce utečencov valiacich sa najmä na západnú Európu. „Ak neuspejeme pri riešení prílivu migrantov, bude Schengen otázkou pre všetkých,“ uviedla Merkelová. Všetko bude jasnejšie po 14. septembri. V tento deň sa stretnú predstavitelia Európskej únie na krízovom rokovaní, ktorého hlavnou témou bude riešenie Schengenského priestoru. Práve ten je podľa viacerých kritikov vrátane Veľkej Británie dôvodom, prečo sa utečenci dokážu tak ľahko dostať do ďalších krajín Únie. „Stojíme pred obrovskou výzvou, ktorá bude v centre pozornosti nielen dni alebo mesiace, ale oveľa dlhší čas,“ dodala Angela Merkelová.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU

    - Reklama -