Imigrantov z niektorých krajín treba vyhostiť, zhodli sa nemecká kancelárka a francúzsky prezident. Už chystajú zoznam

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande (Autor: SITA)

    Na stretnutí v Berlíne sa nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande zhodli, že sa štáty Európskej dvadsaťosmičky musia zjednotiť v snahe riešiť utečeneckú krízu, ktorá sa už týka celého starého kontinentu. Zoznam “bezpečných krajín”, v ktorých ľuďom nehrozí bezprostredné ohrozenie, je však problém. Najviac utečencov totiž mieri do EÚ z vojnou zmietanej Sýrie, Afganistanu či africkej Eritrey. Tisíce však prichádzajú aj z Kosova, kde je momentálne relatívny pokoj, ale ľudia napriek tomu z tejto balkánskej krajiny utekajú a hľadajú lepší život najčastejšie v Nemecku.

    Zoznam krajín, v ktorých je relatívne bezpečie, by znamenal stopku pre utečencov, ktorí sa chcú do Európy dostať napríklad z krajín západnej Afriky, ako sú Kamerun či Senegal. Ide totiž o takzvaných ekonomických migrantov, ktorí sa snažia nájsť si lepší zárobok a život v Európe a nie o ľudí, ktorých by z domovov vyhnali vojnové konflikty alebo prenasledovanie či náboženská nenávisť.

    Všetky štáty musia uplatňovať azylové právo

    Merkelová s Hollandom vyzvali na stretnutí v Berlíne predstaviteľov všetkých členských štátov  Európskej únie, aby dodržiavali minimálne štandardy na zabezpečenie potrieb utečencov. „V Európe máme síce spoločné azylové právo, ale v súčasnosti nie je dodržiavané,“ uviedla Merkelová.  „Nemecko a Francúzsko očakávajú, že všetky členské štáty (EÚ) budú toto právo skutočne uplatňovať. Ide tu o registráciu utečencov, o minimálne štandardy na ich ubytovanie a minimálne štandardy na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre utečencov,“ dodáva nemecká kancelárka.

    Schôdzka v Berlíne priniesla aj prísľub usporiadania summitu Európskej únie spoločne s africkými štátmi. Podľa Merkelovej a Hollanda by sa malo takéto stretnutie konať už na jeseň. Hlavnou témou  budú samozrejme utečenci. Práve africké štáty by totiž mohli pomôcť pri zvládaní ich masového prílivu do Európy. „Ide nám o uzatvorenie zmluvy s africkými krajinami o spätnom prijímaní odmietnutých utečencov,“ uviedla Merkelová. Práve vyhostenie migrantov, ktorí v krajinách Európskej únie nezískajú azyl, totiž predstavuje z veľký problém.

    S utečencami pribúdajú aj nepokoje

    S rastúcim počtom utečencov, ktorí sa valia na starý kontinent pribúdajú aj problémy v spoločnosti. Rastie počet rasovo motivovaných trestných činov aj protestov proti utečencom. Napríklad v Nemecko už niekoľko týždňov bojuje s vlnou násilností a protestov, ktoré sa rozhoreli v Lipsku. Pri najnovšom incidente z 24. augusta približne 150 demonštrantov zabránilo odchodu 50 utečencov, ktorých mali previezť z  ubytovne v Lipsku do azylového centra v meste Heidenau. Práve toto mesto bolo v auguste dejiskom stretov medzi pravicovými radikálmi, ktorí vyšli do ulíc na protest proti utečencom a políciou. Angela Merkelová označila kroky nemeckej krajnej pravice za odporné.

    - Reklama -