Masy utečencov už nezvládame, dajte nám viac peňazí, vyzvala maďarská vláda Európsku úniu

0
Utečenci pred autobusovou stanicou v Belehrade. Do Srbska denne príde až tisíc migrantov, ktorí sa chcú dostať ďalej do Európy. Najmä do Nemecka a Švédska. (Autor: Radim Panenka)

Viac ako 100-tisíc migrantov, z ktorých sú mnohí utečenci z konfliktom zmietaného Stredného východu či Severnej Afriky, sa vydalo na cestu do Európy práve cez Maďarsko. Ich cieľom je však západná, prípadne severná časť Európy.

Únii sa stále nedarí nájsť dostatočné riešenie

Maďarom už dochádza trpezlivosť. Maďarská vláda pod vedením pravičiara Viktora Orbána dnes vyzvala Európsku úniu, aby im z rozpočtu vyčlenili viac peňazí, pretože  nápor migrantov už finančne nezvládajú. Orbán pritom razí v otázke ilegálnych imigrantov a azylovej politiky tvrdšiu líniu než ostatné štáty EÚ. Už viackrát v minulosti zdôraznil a opakuje to i dnes, že taký masívny príliv utečencov nesie riziká terorizmu, kriminality a nezamestnanosti. Hovorí, že EÚ sa v prípade migračnej politiky stále nedarí ponúknuť ucelené riešenia. Maďarský premiér sa tiež posťažoval, že jeho vláda musí čeliť veľkému tlaku aj doma, a to zo strany pravicových extrémistov.

Potopí sa záchranný čln?

Šéf úradu maďarského premiéra János Lázár upozornil, že ak sa v najbližšej dobe neprijmú zmysluplné kroky, Maďarsko sa „stane záchranným člnom, ktorý klesne pod hladinu pre váhu tých, čo sa ho držia“. Dodal, že peniaze, ktoré sú vyčlenené na ochranu hraníc, sa v únii rozdeľujú ponižujúcim spôsobom a staršie členské štáty doslova „okrádajú“ mladšie.

Južné hranice Maďarska so Srbskom strážia policajti. Vláda plánuje tieto hliadky ešte posilniť. Je zrejmé, že utečeneckú krízu krajina v žiadnom prípade nezvládne bez výraznejšej pomoci členských krajín EÚ.

Viac o napätej situácii ohľadom nekontrolovaného prílevu migrantov na území Maďarska si v angličtine môžete prečítať TU

- Reklama -