Rakúsko vybaví ročne viac žiadostí o azyl ako Slovensko za celú dobu samostatnej existencie

    0
    Sprava: Prezident Andrej Kiska a prezident Rakúskej republiky Heinz Fischer počas prijatia v Prezidentskom paláci (Autor: SITA)

    Na svojom facebookovom profile píše hlava štátu o tom, aký je rozdiel v živote na Slovensku a v Rakúsku. Kým naši západní susedia skončili v rebríčku najšťastnejších národov na 9. mieste, Slovensko skončilo na 45. Prezident Kiska však nepíše o dôvodoch, prečo sú Rakúšania šťastnejší. Poukazuje skôr na paradox, že ľudia sú so životom v Rakúsku spokojnejší napriek tomu, že viac ako milión obyvateľov tejto alpskej krajiny tvoria prisťahovalci alebo ľudia, ktorých rodičia sa narodili v zahraničí.

    Podľa Andreja Kisku je Rakúsko vzorovým príkladom štátu, ktorý prosperuje aj s pomocou migrantov. „Náš sused dostáva ročne viac žiadostí o azyl, ako Slovensko dostalo za celé obdobie svojej samostatnej existencie,“ píše prezident na Facebooku. Za dvadsať rokov samostatnej existencie udelilo Slovensko štátne občianstvo len 233 migrantom. Vlani u nás žiadalo o azyl 331 ľudí, ale získať sa ho podarilo len štrnástim z nich. Rakúsko malo minulý rok 27-tisíc žiadostí o azyl a tento rok sa ich počet pravdepodobne vyšplhá až na 70-tisíc.

    Podľa prezidenta Kisku preto nie je správne hovoriť o kvótach v prípade, keď ide o ľudské životy a osudy rodín. Od Rakúska sa podľa hlavy štátu môžeme veľa naučiť v oblasti migrácie a azylovej politiky. „Doteraz sme žili v závetrí týchto otázok a musíme sa o nich naučiť diskutovať,“ dodáva na záver svojho vyjadrenia Andrej Kiska.

    Celý komentár Andreja Kisku si môžete prečítať TU

    - Reklama -