Opozícia a médiá kritizujú Roberta Fica za odmietanie sankcií voči Rusku

    0
    Robert Fico, predseda vlády SR (Autor: SITA)

    Fico, ktorý stojí v čele jednofarebnej vlády sociálnych demokratov (SMER-SD), sa naposledy cez víkend vyslovil pre zmiernenie sankcií voči Ruskej federácii ako pre krok smerujúci k podpore prímeria vo východnej časti Ukrajiny. Spomenul pri tom aj prehodnotenie zoznamu ľudí, ktorým EÚ zakázala vstup na svoje územie. Na rozdiel od minulosti však premiér nekritizoval ekonomické a finančné sankcie, ktoré EÚ voči Moskve tiež uplatňuje.

    Podľa opozičnej strany SDKÚ-DS by ale ustúpenie od sankcií znamenalo víťazstvo ruského prezidenta Vladimira Putina. „Fico sa opakovane chová ako Putinov agent a nie ako predstaviteľ členského štátu EÚ a NATO,“ reagovala SDKÚ-DS na Ficove návrhy zmierniť sankcie. Obdobne sa vyjadrili i ďalší opoziční politici, podľa ktorých majú sankcie voči Rusku zmysel.

    Fica za jeho výroky týkajúce sa sankcií kritizovali tiež novinári. „Podobné výzvy nemajú nič spoločné so snahou nájsť skutočné riešenie ukrajinskej krízy, len pomôžu šéfovi Smeru v očiach jeho proruských voličov a ich kremeľskému idolu, ktorý potrebuje v Európe spojenca,“ napísal na svojom webe Denník N. Dodal, že z celého Ruska majú moc viesť skutočný dialóg so Západom len Putin a šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov, na ktorých sa zákaz cestovania do EÚ nevzťahuje.

    Prezident Andrej Kiska na rozdiel od Fica protiruské sankcie obhajuje. Cez víkend sa v Kyjeve zúčastnil pripomienkovej akcie k prvému výročiu pádu proruského režimu prezidenta Viktora Janukovyča a masakru na Námestí Nezávislosti (Majdane) počas protivládnych protestov. Z Kiskovho vyjadrenia pre médiá vyplynulo, že prezident nemá pochybnosti o zapojení Ruska do konfliktu na východe Ukrajiny. Kiska už skôr vyhlásil, že bez podpory Moskvy by konflikt na Ukrajine nikdy nezačal a tiež, že uvalenie sankcií na Rusko bolo adekvátne.

    autor: bra, ČTK

    - Reklama -