ČR, Slovensko a Izrael si pripomínajú 25 rokov od obnovenia vzájomných diplomatických vzťahov

    0
    Ilustračné foto: Štátna vlajka SR a štátna vlajka ČR (Autor: SITA)

    Prvý československý prezident T. G. Masaryk bol jedinou hlavou štátu, ktorá navštívila židovské osídlenie a sionistické inštitúcie v niekdajšom britskom mandátnom území Palestína. Myšlienku židovského štátu podporoval tiež vo svojej teoretickej práci.

    Československo bolo jednou z prvých zemí, ktorá uznala štát Izrael, a to prakticky hneď po jeho vyhlásení v roku 1948. Bolo tiež medzi prvými štátmi, ktoré Izraelu pomáhali v ďalšom boji o jeho existenciu. Nastolenie stalinovského režimu však vzápätí viedlo k ochladnutiu vzťahov a následne – v roku 1967 – k ich úplnému prerušeniu.

    Naše národy museli čakať na príležitosť k obnoveniu diplomatických stykov viac než štyri desaťročia. Hoci nedokážeme vrátiť späť tento stratený čas, svetlé momenty pozitívnych vzťahov, ktoré vo všetkých oblastiach naplnili posledných dvadsať päť rokov, nám pomáhajú tuto stratu vynahradiť. Vynikajúce vzťahy medzi našimi krajinami nadobúdajú v dnešnej dobe mnoho rôznych foriem.

    Česká republika a Slovensko udržiavajú s Izraelom intenzívne medziľudské i turistické kontakty a bohatú kultúrnu výmenu. Krajiny spolupracujú v oblasti obchodu, v progresívnych vedeckých odboroch, vo sfére inovácií, vo výskume a vývoji a vedú spolu časté medzivládne konzultácie. Zdieľame mnohé hodnoty, obavy i záujmy v oblasti medzinárodnej politiky, rovnako ako pevný postoj proti prejavom antisemitizmu vo všetkých jeho podobách.

    Pokiaľ by sme mali v krátkosti zhrnúť uplynulé štvrťstoročie, môžeme povedať, že vzťahy našich troch krajín sú, prenechané svojmu prirodzenému vývoju bez vonkajších prekážok, nepopierateľne priateľské a bohaté vo viacerých smeroch. V tom vidíme dobrý prísľub aj do budúcna.

    autor: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

    - Reklama -