MV SR: Obchod s ľuďmi patrí medzi najrozšírenejšie nelegálne aktivity

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    „Obchodovanie s ľuďmi je stále celosvetovo tretí najvýnosnejší nelegálny obchod, na ktorom sa každoročne medzinárodné organizované skupiny obohacujú o desiatky miliárd eur a neváhajú pritom zneužívať, podvádzať či násilne zaobchádzať s ľuďmi,“ uviedol rezort.

    Ministerstvo vám pred cestou do zahraničia poradí

    Ministerstvo vnútra preto prináša mladým, ktorí chcú v lete cestovať za sezónnou prácou do zahraničia, viaceré rady. „Obeť obchodovania s ľuďmi je ustráchaná a vzhľadom na traumu, ktorú prežije, sa zdráha o svojej skúsenosti hovoriť,“ poznamenal rezort. Riziko, že sa človek stane obeťou obchodu, sa dá však minimalizovať. Ako ministerstvo radí, pred odchodom do zahraničia si treba poriadne preveriť agentúru alebo osobu, ktorá prácu v zahraničí ponúka. Základné informácie si možno overiť na bezplatnej Národnej linke pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi 0800 800 818.

    Pozor na pracovné agentúry!

    Každá pracovná agentúra musí byť uvedená v zozname sprostredkovateľov zamestnania, ktorý je dostupný na stránke ústredia práce. „Podpisujte len pracovnú zmluvu v jazyku, ktorému rozumiete a v ktorej je uvedené meno a adresa zamestnávateľa, adresa budúceho pracoviska, náplň práce, výška odmeny, ubytovacie podmienky a trvanie pracovného pomeru. Neprijímajte nelegálnu prácu. Vycestujte až vtedy, keď podpíšte pracovnú zmluvu a získate pracovné povolenia alebo víza,“ vyzýva ministerstvo.

    V núdzi kontaktujte políciu

    O svojom odchode treba informovať blízkych či známych a doma nechať presnú adresu a telefónne číslo plánovaného pobytu ako aj čo najviac informácií o budúcom zamestnávateľovi, fotokópiu pasu a najnovšiu fotografiu. S rodinou sa tiež treba dohodnúť na tom, ako často sa budú mladí ozývať, tiež si treba vziať nevyhnutnú finančnú rezervu ako aj kontakty na organizácie, ambasádu a linky pomoci v cieľovej krajine. „V prípade, že by ste sa v zahraničí dostali do problémov, ocitnete sa v núdzi, niekto vám odoberie doklady alebo ich stratíte, ak sú pracovné podmienky iné, ako je uvedené v zmluve, okamžite kontaktujte políciu,“ odporúča rezort vnútra. Viac informácií a aktuality k problematike obchodovania s ľuďmi sú zverejnené i na stránke www.minv.sk v časti “Obchodovanie s ľuďmi“, kontaktovať možno tiež Informačné centrum na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevenciu kriminality rezortu na adrese: icosl@minv.sk.

    Mnohé obete zostávajú neodhalené

    Slovensko je od roku 2011 zaradené medzi najlepšie štáty sveta v boji s obchodovaním s ľuďmi. Do programu Podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi vlani zaradilo ministerstvo 34 ľudí. Ide o slovenských občanov, ktorých prevažne vykorisťovali v Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska, Holandsku, Nemecku a Česku. Pochádzajú zväčša z Košického, Prešovského a Banskobystrického kraja, najmenej ich je z Bratislavského kraja.
    Veľa obetí však zostáva neodhalených a páchateľov nepotrestaných, keďže ide o vysoko latentnú trestnú činnosť, zdôraznil rezort vnútra. Definícia obchodovania s ľuďmi hovorí, že „ide o verbovanie, prepravu, odovzdanie, prechovávanie alebo prevzatie ľudí pod hrozbou alebo použitím násilia alebo iných foriem donucovania, únosu, podvodu, zneužitia právomoci alebo zraniteľného postavenia, prijatia alebo poskytnutia platieb osobe majúcej kontrolu nad inou osobou s cieľom jej vykorisťovania“.

    Je to zločin, ktorý je definovaný aj v Trestnom zákone a páchateľovi zaň hrozí trest odňatia slobody na štyri roky až doživotný trest odňatia slobody.
    Približne 31 percent obetí vykorisťovali na nútenú prostitúciu, 29 percent na nútenú prácu, 22 percent nútili k uzatvoreniu sobáša. Približne 14 percent žobralo a dve percentá páchali nútenú kriminalitu.
     

    - Reklama -