OMBUDSMANI: Medzinárodný inštitút chce diskusiu o správe Dubovcovej. Poslanci ju ignorujú

    0
    Jana Dubovcová, verejná ochrankyňa práv (Autor: SITA)

    Inštitút dostal niekoľko upozornení na to, že Jana Dubovcová má problémy predložiť parlamentnému plénu mimoriadnu správu za rok 2013 o situácii rómskej komunity na Slovensku. „Žiadame vás preto, aby ste prehodnotili svoj postoj k tejto záležitosti, v právnom štáte je v záujme verejnosti plne rešpektovať a podporovať nezávislosť mandátu ombudsmana a jeho právomoc chrániť základné práva a slobody,” píše sa v liste pre Pellegriniho. To je podľa IOI dôležité najmä v prípade, že sú ohrozené etnické menšiny.

    Kolegovia si prácu ombudsmanky vysoko cenia

    Medzinárodný inštitút ombudsmanov sa snaží podľa slov v liste naprávať krivdy spáchané štátnymi orgánmi na jednotlivcoch či na skupinách ľudí. Zvláštnu pozornosť pritom venuje najohrozenejším skupinám vrátane menšín. „V demokraciách je preto bežné, že ombudsman hovorí s osobami pri moci otvorene a kriticky o záležitostiach dôležitých pre štát. Činnosť Jany Dubovcovej je preto vysoko cenená európskymi ombudsmanmi,“ informuje inštitút, ktorý má 160 členov v 90 krajinách.

    Európski ombudsmani kritizovali podkopávanie práce Dubovcovej

    V júni minulého roka dostal podobný list i vtedajší šéf parlamentu Pavol Paška. V ňom ombudsmani upozorňovali na to, že situácia na Slovensku vtedy podkopávala prácu slovenskej verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej. Podkopávanie jej práce sa pritom medzinárodne podľa listu chápe ako dôkaz nedostatku rešpektu k právam občanov. „Vyzývam vás na čo najrýchlejšie riešenie situácie a tým aj potvrdenie, že NR SR podporuje demokraciu, ľudské práva a právny štát,“ uviedol v liste vtedajší prezident európskeho regiónu inštitútu Peter Tyndall. Inštitút bol aj vlani podľa jeho slov znepokojený ťažkosťami, ktorým čelí slovenský ombudsman, pričom konštatuje, že táto inštitúcia je na Slovensku dobre etablovaná a v súlade s medzinárodnými pravidlami. NR SR totiž v roku 2013 vrátila Výročnú správu za rok 2012 na dopracovanie a nezahrnula mimoriadnu správu do agendy, čo je podľa skúseností ombudsmanov bezprecedentné.

    Poslanci verejnú ochrankyňu práv ignorujú

    Verejná ochrankyňa práv v máji 2015 listom sama pripomenula terajšiemu predsedovi parlamentu Petrovi Pellegrinimu, že na schôdzi treba prerokovať jej mimoriadnu správu. Tú ombudsmanka predložila ešte v auguste 2013, no doteraz ju poslanci neprerokovali. Venovala sa v nej napríklad diagnostike a rediagnostike detí z nepodnetného prostredia, vzdelávaniu rómskych detí a nerovnakému prístupu k nemu, ale aj policajnému zásahu v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou z 19. júna 2013.

    V správe upozorňuje tiež na skutočnosť, že policajný zásah v Moldave nad Bodvou nebol nevyhnutný, čo je zásadným porušením povinnosti demokratického a právneho štátu. Zaoberá sa však aj tým, že na Slovensku nemáme zabezpečené vyšetrovanie policajného postupu nezávislým orgánom. Jeho zriadenie je podľa ústavy vo výlučnej pôsobnosti národnej rady. Môže byť iba otázkou času, kedy sa porušovanie práva na nezávislé vyšetrenie stane predmetom konania pred Európskym súdom pre ľudské práva, pripomenula na záver verejná ochrankyňa práv.


     

    - Reklama -