VLÁDA: Zastupiteľské úrady Slovenska v Iraku aj Sýrii končia

    0
    Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: sita)

    Zastupiteľský úrad v Sýrii pokrýval aj Libanon a Jordánsko. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí tento stav dlhodobo považovalo za optimálne riešenie. Keď sa však v marci 2011 začali protesty proti sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi a vyústili do širokého protivládneho a ozbrojeného konfliktu, pracovníkov veľvyslanectva evakuovali z Damasku do Bejrútu.

    Vtedy však ministerstvo vychádzalo z predpokladu, že toto riešenie bude dočasné. Keďže sa situácia v Sýrii ani po štyroch rokoch od začatia protestov nevyvíja smerom k skorému vnútropolitickému urovnaniu a zlepšeniu bezpečnostnej situácie, čakanie na obnovu činnosti veľvyslanectva v Damasku sa ukázalo ako neúčelné a neperspektívne.

    Rezort zahraničia preto navrhol zrušiť zastupiteľský úrad v Damasku, zrušiť dočasné pracovisko zastupiteľského úradu Damask v Bejrúte a zriadiť samostatný plnohodnotný zastupiteľský úrad Bejrút, ktorý bude pokrývať okrem Libanonu aj Sýriu a Jordánsko a do vyriešenia otázky ďalšej akreditácie Slovenska aj Irak.

    - Reklama -