VLÁDA: Kabinet schválil grantovú schému podporujúcu návrat odborníkov

    0
    Juraj Draxler, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR (Autor: SITA)

    Cieľom návrhu je skvalitňovanie verejných služieb, prípadne vedy, výskumu a vysokoškolského vzdelávania. Rezort školstva pritom vychádza z faktu, že viacerí Slováci, ktorí sa etablovali v zahraničí, by v prípade svojho návratu na Slovensko mohli využitím svojich skúseností a kontaktov v zahraniční pozitívne vplývať na smerovanie slovenskej spoločnosti. Rezort školstva pritom upozorňuje, že s návratom odborníkov na Slovensko môžu byť spojené viaceré náklady.

    Príkladom sú napríklad náklady stratenej príležitosti, čo vyjadruje porovnanie finančného ohodnotenia za prácu v zahraničí s ohodnotením vo verejnom sektore na Slovensku. Ďalšie náklady môžu súvisieť s financovaním úhrady pôžičky na školné na zahraničnej vysokej škole. Okrem toho sa počíta aj s nefinančnými nákladmi, ako prerušenie sociálnych väzieb v prípade návratu na Slovensko či zmena podmienok pre rodinných príslušníkov.

    Peniaze pre mladých odborníkov a expertov

    Práve na zníženie bariér a transakčných nákladov spojených s návratom na Slovensko rezort navrhuje implementovať grantovú schému. Program navrhujú pre dve cieľové skupiny. Prvou cieľovou skupinou sú mladí odborníci a druhou experti dlhodobo pôsobiaci v zahraničí. V obidvoch prípadoch je podpora obmedzená na občanov Slovenska a ich uplatnenie v rámci verejného sektora, primárne pre ústredné orgány štátnej správy, verejné vysoké školy a Slovenskú akadémiu vied.

    V rámci podpory mladých odborníkov chce rezort podporiť návrat jednotlivcov do 40 rokov, ktorí ukončili druhý alebo tretí stupeň vysokoškolského štúdia. Výzva v rámci grantového programu následne vymedzí konkrétne podmienky, ktoré je potrebné splniť na získanie grantu, ako napríklad vysokoškolské vzdelanie získané na inštitúcii s popredným umiestnením v medzinárodne etablovaných rankingoch. Ak mladý odborník ostatné tri roky nebol v pracovnom pomere ani nebol podnikateľom na Slovensku a zamestná sa v Slovenskej republike na pozícii zaradenej do podpory v rámci grantového programu, poskytnú mu jednorazový grant. V začiatočnej fáze grantovej schémy uvažujú o sume 10 000 eur.

    Druhá cieľová skupina – experti, sú definovaní ako občania pôsobiaci v zahraničí viac ako desať rokov a ako vysoko kvalifikovaní zamestnanci. V závislosti od dôležitosti obsadzovanej pozície im budú môcť poskytnúť jednorazový ročný grant. Ministerstvo uvažuje o sume do 50 000 eur pre jednotlivca. V prípade, že zamestnávateľom bude verejná vysoká škola alebo Slovenská akadémia vied, môžu získať na základe predloženého projektu inštitucionálny grant, kde uvažujú o maximálnej sume 150 000 eur. Tento grant bude určený na vytvorenie adekvátnej pracovnej pozície a s tým spojenej podpory vo vymedzenom časovom úseku. Príkladom takejto podpory je napríklad investícia do vytvorenia výskumného tímu v počiatočnej fáze, kým si nezabezpečí financovanie z grantových schém.

    Na uskutočnenie grantovej schémy navrhuje ministerstvo vyčleniť jeden milión eur ročne v rokoch 2015 až 2018. Z tejto sumy pôjde podľa predpokladov do 2,5 percenta na režijné náklady.


     

    - Reklama -