Vláda Roberta Fica má nový akčný plán na boj proti korupcii. Predseda vlády chce transparentnejšiu justíciu a lepšie podnikateľské prostredie

0
Zasadanie Rady solidarity a rozvoja (Autor: SITA)

Rada solidarity a rozvoja sa na júlovom zasadaní zaoberala najmä hospodárskymi témami a vývojom na slovenskej politickej scéne. Vláda sa počas rokovaní oficiálne pripojila k iniciatíve podnikateľov nazvanej „Rule of Law Initiative“, čo v preklade znamená „Iniciatíva za vládu zákona”. Pod týmto slovným spojením sa skrývajú návrhy 14 podnikateľských subjektov, ktoré by mali po uplatnení v praxi zlepšiť podnikateľské prostredie na Slovensku.

Predseda vlády Robert Fico vyjadril poľutovanie nad tým, že jeho vláda prijíma Akčný plán „v tieni vonkajších faktorov, ako je napríklad kríza v Grécku“. Fico totiž vníma Akčný plán na posilnenie Slovenskej republiky ako právneho štátu ako „závažný krok, ktorý robíme na základe pomerne širokej spoločenskej dohody”. Hovorí, že „cieľom je ešte viac zatlačiť na zlepšenie podnikateľského prostredia, na skvalitnenie legislatívneho prostredia a na zmeny, ktoré majú prebehnúť v justícii“.

Rule of Law Initiative vznikla na podnet 14 podnikateľských asociácií, zamestnaneckých združení a obchodných komôr pôsobiacich na Slovensku. Spoločnosti pomenovali tri základné body, ktorým by mala vláda venovať zvýšenú pozornosť. Ide o transparentnosť prijímania zákonov, boj proti korupcii v štátnej správe a efektívnejšiu prácu justície. K týmto trom pilierom právneho štátu sa vláda SR prihlásila vlastným uznesením a návrh Akčného plánu schválila.

Fico na margo zmien spomínaných v Rule of Law Initiative uviedol, že na niektorých už jeho vláda pracuje. „Oddelili sme postavenie predsedu Najvyššieho súdu SR od Súdnej rady SR, urobili sa opatrenia pri výbere sudcov, zmenili sa niektoré právomoci, pokiaľ ide o Súdnu radu. To boli všetko zmeny, na ktoré sme získali podporu opozície. V justícii sa chceme venovať zrýchleniu súdnictva a metódam, ako zabrániť prieťahom v súdnych konaniach,“ dodal Fico po rokovaniach Rady solidarity a rozvoja.

Podnikatelia prišli s iniciatívou a slovenská vláda sa k nej ochotne pridala, ale otázne zostáva, ako sa sľubované opatrenia premietnu do praxe. Podľa prezidenta Americkej obchodnej komory na Slovensku Igora Kottmana, ktorý je jedným zo zástupcov iniciatívy, „podnikatelia združení v Rule of Law vnímajú návrh Akčného plánu ako pozitívny krok, ale tak, ako pán predseda vlády naznačil ďalšie kroky, my budeme citlivo a so záujmom sledovať, čo sa bude diať, a akým spôsobom dôjde k implementácii návrhov cieľov, ktoré sú obsahom Akčného plánu“.

Celý obsah Rule of Law Initiative si môžete prečítať TU

- Reklama -