Budúcoročné parlamentné voľby na Slovensku už budú iné. Prvýkrát sa budú riadiť novými pravidlami, ktoré urobia hlasovanie transparentnejšie.

    0
    volebná komisia (Autor: SITA)

    Zmeny v slovenskom volebnom systéme začali platiť už prvého júla, ale uplatnia sa až pri budúcoročných parlamentných voľbách. V podstate ide o dva zákony o výkone volebného práva a kampani. S tým však súvisia aj novely zákonov o politických stranách a hnutiach, ktoré poslanci schválili ešte v máji 2014. Ministerstvo vnútra pripomína, že “ich prijatie ocenila Skupina štátov proti korupcii (GRECO) pri Rade Európy, Slovensko tak prestalo byť monitorované za neplnenie odporúčaní v oblasti transparentnosti financovania politických strán.”


    Vznikne nová volebná komisia

    Na budúci rok už na Slovensku nebude existovať Ústredná volebná komisia. Tento orgán nahradí nová Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Ako zložitý názov napovedá jej úlohou bude okrem počítania hlasov aj kontrola  toku peňazí, z ktorých politické zoskupenia financujú svoje predvolebné kampane.


    Novela volebného systému zjednodušuje súčasný stav, v ktorom sa každé voľby na Slovensku riadia inými pravidlami zakotvenými v šiestich samostatných zákonoch. Nová legislatíva určuje pravidlá pre voľby prezidenta, poslancov Národnej rady aj Európskeho parlamentu. Novela upravuje aj podmienky pre referendum aj voľby do samosprávnych orgánov.


    Nové bude pri budúcoročných parlamentných voľbách aj samotné hlasovanie. Bude sa už len takzvane „krúžkovať.“ Novela navyše ušetrí aj náklady na oznámenie termínu volieb. Po novom dostane jedna domácnosť len jeden list o konaní volieb. Pred novelou dostával toto oznámenie každý volič. Okrskové komisie budú môcť navyše zverejňovať zápisnice z volieb aj v elektronickej podobe. Novinkou je aj striktné oddeľovanie nepoužitých alebo zle vyplnených hlasovacích lístkov, ktoré budú po novom uložené v špeciálnej urne, aby sa zabránilo ich prípadnému zneužitiu.


    Viac informácií o novinkách vo volebnom systéme nájdete na stránke Ministerstva vnútra SR TU
     

    - Reklama -