Slovensko je krásna krajina, ale… Radim Jančura v rozhovore aj o tom, čo urobil Fico

    0
    Predseda vlády SR Robert Fico (Autor: sita)

    Jančura považuje vládnu stranu SMER-SD premiéra Roberta Fica za de facto komunistickú, pretože jej korene údajne siahajú až ku komunistickej strane. „Tí ľudia sú viac-menej rovnakí,“ usudzuje podnikateľ a pridáva, že strana sa naviac chová dosť populisticky, čo vraj ohrozuje Slovensko, lebo Smer drží väčšinu v parlamente a riadi štát. Populizmus označuje Jančura za triviálnu lož.

    Slovenská vláda, a nielen tá, vraj okrem toho poškodzuje obchodné záujmy českého dopravcu. Jančura uviedol, že jeho firma požiadala o licenciu na prevádzkovanie autobusovej dopravy medzi Bratislavou, Nitrou a Banskou Bystricou. A nedostala ju napriek tomu, že údajne nikomu nekonkurovala. „Tí ľudia porušili zákon, keď mi nevydali licenciu. Vysmiali sa mi do tváre,“ pohoršuje sa Jančura.

    Spor medzi krajmi a českým dopravcom nakoniec vyriešilo ministerstvo dopravy, ktoré rozhodlo v prospech dopravcu, keď uznalo, že vedenie príslušných krajov pochybilo. Jančura prisudzuje vzniknutú situáciu vysokej miere klientelizmu, ktorý vraj na Slovensku panuje. Podľa jeho slov je tento termín v Česku takmer neznámy.

    Predvolebná korupcia

    Český dopravca podľa slov Jančury zažíva útlak aj na železnici. „Vo chvíli, keď vstupujete na trh, očakávate, že sa konkurencia, predovšetkým tá štátna, bude chovať v súlade so zákonom. Pripravíte si biznis plán, dáte ceny o tridsať percent nižšie, kvalitu oveľa vyššiu, a tak len hlupák by išiel s konkurenciou. Automaticky máte plné vlaky. Ale pokiaľ sa stane to, že prídete a štátny dopravca zníži ceny na polovicu, respektíve povie, že do februára môžete jazdiť zadarmo a k tomu ešte príde pán Fico, ktorý povie, že polovička národa nemusí platiť vôbec nič, ale kompenzuje to len štátnemu dopravcovi. V tej chvíli sa váš biznis plán rozsype,“ objasňoval Jančura problém so slovenskou vládou.

    Opatrenia, ktoré vláda premiéra Fica zaviedla pre cestovanie na železnici, označuje podnikateľ za predvolebnú korupciu. Jedným dychom však dodáva, že je v poriadku, že polovička Slovákov môže cestovať zadarmo. Štát by to ale mal kompenzovať všetkým dopravcom, nielen tým štátnym. Pokiaľ teda český dopravca nedostane aspoň polovičku toho, čo štátne dráhy, je vraj možné, že RegioJet zo Slovenska odíde.

    „A teraz poviem niečo, čo sa musíte rozhodnúť, či vystrihnete alebo nie. Slovensko je krásna krajina, ale sku*vený štát,“ uľavil si Jančura.

    Celý rozhovor si môžete pozrieť TU

    autor: luš

    - Reklama -