Zúfalé Taliansko: Tak už založte tábory v Líbyi, Európania. Africké štáty, vezmite si späť migrantov, prispejeme vám na to

0
Ilustračná fotografia - utečenci (Autor: repro youtube, mg)

Taliansko apeluje na Európsku úniu, aby založila v Líbyi utečenecké tábory, ktoré by ju odbremenili od náporu migrantov. Medzitým otvorilo Turecko hranice pre utečencov z mesta Tal Abyad, kde bojujú Kurdi s Islamským štátom.

EÚ sa zatiaľ nedarí zhodnúť na tom, ako postupovať. Plán je prerozdeliť 24 000 utečencov do zemí EÚ. K tomu sa vyjadril taliansky premiér Renzi: „Prerozdelenie len 24 000 ľudí je skoro provokácia,“ povedal uznávanej francúzskej agentúre AFP a dodal: „Pokiaľ Európa zvolí solidaritu, dobre. Pokiaľ nie, máme plán B. Ale ten by Európe predovšetkým uškodil.“

Tento rok sa už do Talianska dostalo viac než 57 000 ľudí a Rím žiada dlhodobé riešenie a pomoc ostatných národov. Chce uzavrieť dohody s africkými národmi o repatriácii ekonomických migrantov s tým, že sa o náklady podelia.

Celý text v angličtine si môžete prečítať TU

Medzitým Rakúsko spoločne so Švajčiarskom vracia do Talianska zhruba 270 utečencov, čo celú situáciu s už tak preplnenými prijímacími centrami zhoršuje.

V Turecku zatiaľ po útoku kurdských milícií na mesto Tal Abyad, ktoré je pod kontrolou Islamského štátu, znovu otvorili hranice. Tie potom prešlo približne 3 000 ľudí. Na mnohých z nich už čakali ich rodiny a príbuzní, ostatný pôjdu do utečeneckých táborov.

Od začiatku konfliktu v roku 2011 prijalo Turecku 1,8 milióna sýrskych utečencov a turecká vláda v posledných mesiacoch vyjadruje nespokojnosť nad svojou situáciou, zatiaľ čo Západ stojí bokom a tvári sa, že sa nič nedeje. V apríli Turecko uviedlo, že na pomoc utečencom vydalo už vyše 5 miliárd dolárov.

autor: spa

- Reklama -